2019 års Swedish Steel Prize finalister symboliserar 20 år av innovativ ingenjörskonst


2019-10-03

Nu är det klart vilka som är 2019 års Swedish Steel Prize finalister. Bläddra vidare för att se dem!
Nu är det klart vilka som är 2019 års Swedish Steel Prize finalister. Bläddra vidare för att se dem!

Austin Engineering, från Australien.
Bild: Austin Engineering
Austin Engineering, från Australien.

Kampag, från Brasilien.
Bild: Kampag
Kampag, från Brasilien.

Roofit.solar, Estland
Bild: Roofit.solar
Roofit.solar, Estland

Shape Corporation, USA.
Bild: Shape Corporation
Shape Corporation, USA.

Finalisterna för Swedish Steel Prize 2019 är nu utnämnda och representerar fyra revolutionerande designkoncept som till fullo tar vara på potentialen hos premiumstål inom SSAB:s produktbredd. Vinnaren utses den 14 november under en ceremoni i Stockholm, där Swedish Steel Prize också firar 20 års jubileum.

– Passande till 20-årsjubileet av Swedish Steel Prize, visar alla de fyra utsedda finalisterna en tydlig koppling till en starkare, lättare och mer hållbar framtid. Samtliga visar att med nya perspektiv och innovativt tänkande följer möjligheten att fortsätta ta nya steg framåt och det handlar inte enbart om att föra sin egen bransch framåt utan att påverka samhället i stort, säger Eva Petursson, juryns ordförande och chef för SSABs research och innovation.


De fyra finalisterna och juryns motivering är:

Austin Engineering, Australien
Austin Engineering har tagit ett betydande innovativt språng inom design och underhåll av grävskopor. Genom att tänka modulärt har de utvecklat ett innovativt koncept som kombinerar låg vikt med optimal användning av hela produkten före skrotning. Lösningen utnyttjar egenskaperna hos höghållfast- och slitstarkt stål och har extremt låga barriärer för implementering. Detta öppnar helt klart för ytterligare innovationer inom design av skopor.

Kampag, Brasilien
Kampag har lyckats med möjligheten att få ut mer vid sojaskörd, genom att fokusera på en design som hanterar grödan skonsammare. En unik matningsmodul gör att det blir mindre skador på den skördade bönan och ökar också maskinens användningsmöjligheter under förhållanden med hög luftfuktighet. Ytterligare produktivitets- och hållbarhetsfördelar har uppnåtts vid uppgradering till höghållfast- och slitstarkt stål inklusive ökad livslängd, minskad vikt och effektivare produktion samt energibesparingar i underhållsprocesserna.

Roofit.solar, Estland
Roofit.solar tillverkar plåttak som producerar solel. Produkten kombinerar framgångsrikt en effektiv solpanellösning med ett arkitektoniskt attraktivt och miljövänligt plåttak som också gör det möjligt för historiska byggnader att dra nytta av nya tekniska framsteg. En beläggning baserad på rapsolja har gjort det möjligt att utmana produktionstekniska begränsningar och resultatet visar en utmärkt robust vidhäftning mellan takpanelens lager.

Shape Corporation, USA
Shape har utvecklat en kostnadseffektiv och robust tillverkningsprocess för 3D-formade rör som möjliggör användningen av kallformande stål med de högsta hållfasthetsnivåer som för närvarande existerar. Denna teknik – en unik lättviktslösning för A-balkar och takrör med minimal sektionsstorlek – är nu redo att implementeras av en stor biltillverkare under 2020. Denna banbrytande innovation kommer att utmana andra lättviktsmaterial, som en betydligt mer hållbar stålkonstruktion som möjliggör cirkulära materialflöden.



Källa: SSAB