Ökad automation och digitalisering med hjälp från Prevas och Robotlyftet


2019-09-12

Prevas systemintegratör till Robotlyftet.
Bild: Prevas
Prevas systemintegratör till Robotlyftet.

Regeringens och Tillväxtverkets program Robotlyftet ska främja automation i Sveriges små och medelstora tillverkningsföretag. Robotlyftet ger ekonomiskt stöd i form av automationscheckar så att företagen kostnadseffektivt kan ta in extern kompetens. Prevas har blivit utsedda till rekommenderad systemintegratör till Robotlyftet.

– Automationschecken är verkligen ett konkret exempel på hur företag snabbt kan ta ett steg till för att öka sin konkurrenskraft. Det unika är att den kan användas till allt från att förbereda en investering till att öka beställarkompetensen till att vidareutbilda personal. Sökande företag kan få upp till 50-75 procent av projektets kostnad eller upp till 150 000 kronor finansierat, säger Ylva Amrén, regionchef på Prevas.

Svensk industri står inför ständiga utmaningar och måste hitta nya lösningar för att hitta vägen till en modern och hållbar produktion. Genom att tillämpa IT-stöd och nya teknologier förbättras produktiviteten. Robotiserad automation, uppkopplade maskiner med tillståndsövervakning och dataanalys med AI och maskininlärning är några av verktygen Prevas använder i kundprojekten för att uppnå en effektiv och hållbar produktion.

– Vi tror verkligen på hållbar produktion genom digitalisering. Prevas har arbetat med produktivitet de senaste 35 åren och med fokus på de stora industrierna. Det är så kul att vi nu genom detta samarbete får förmånen att med våra kompetenser hjälpa fler SME-företag, säger Åsa Sandberg, ansvarig för Prevas verksamhet i Eskilstuna.

Att effektivisera och automatisera sina produktionsverksamheter är några av de viktigaste åtgärderna en företagsledning kan ta för att möta utmaningarna på dagens konkurrensutsatta marknad. Små och medelstora företag har ofta mindre resurser och inte alltid kännedom om hur automation och robotisering kan bidra till att stärka deras utveckling och hur de ska gå tillväga. Robotlyftets satsning omfattar 100 miljoner kronor fram till och med 2021 och består av flera olika delar såsom ekonomiskt stöd till företag, utbildningsinsatser och aktiviteter för att bygga nätverk. Ökad kunskap genom utbildningsinsatser, tillsammans med ekonomiskt stöd möjliggör för flera företag att våga göra investeringar i automationsteknik och robotar.



Källa: Prevas