Jobbprognos för svensk industri bland de svagare i Europa


2019-09-10

Bild: ManpowerGroup

Arbetsgivare i tillverkningsindustrin förväntar sig en ökad efterfrågan på arbetskraft under det fjärde kvartalet 2019, med en sysselsättningstrend på +7 procent. Det pekar på en återhämtning efter föregående kvartals negativa prognos. I jämförelse med andra europeiska länder är sysselsättningstrenden för tillverkningsindustrin i Sverige dock svagare än i drygt hälften av de europeiska länder som ingår i undersökningen. Jobbprognosen för Sverige som helhet ligger på +10 procent, visar ManpowerGroup Arbetsmarknadsbarometer.

– Trots inbromsningen i tillverkningsindustrin rapporterar arbetsgivarna en positiv jobbprognos för hösten, även om den är lika stark som i många andra länder i Europa. Det är också betryggande med en stark prognos för Sverige som helhet, där vi ser den starkaste siffran på två år, säger Per Johansson, vd för Experis i Sverige, en del av ManpowerGroup .

Jobbprognosen för tillverkningsindustrin pekar uppåt igen och ligger på +7 procent, efter föregående kvartals negativa prognos på -1 procent. Den är dock inte tillbaka på samma starka nivå som motsvarande period 2018, då den låg på +14 procent. Vid en europeisk jämförelse är prognosen för den svenska tillverkningsindustrin lägre än i drygt hälften av de länder som ingår i undersökningen.

Sysselsättningstrenden för Sverige som helhet ligger på +10 procent för det fjärde kvartalet 2019. Det är den starkaste prognosen på två år. Jämfört med motsvarande period förra året är prognosen två procentenheter starkare, då svenska arbetsgivare rapporterade en sysselsättningstrend på +8 procent.


Svenska branscher med starkast jobbprognoser

1. Hotell- och restaurangbranschen, +14 procent
2. Offentlig sektor, +14 procent
3. Tjänstesektorn (finans-, fastighets- och uppdragssektorn), +12 procent
4. Transport- och logistiksektorn, +12 procent
5. De gröna näringarna (jordbruk, skogsbruk och fiske), +9 procent




Källa: ManpowerGroup