Frankrike levererar avgörande acceleratorkomponent till ESS


2019-08-30

RFQ Delivery
Bild: Julia Öberg/ESS
RFQ Delivery

Bild: CEA

En viktig acceleratorkomponent från Frankrike har levererats till European Spallation Source (ESS), som en del av de franska in kind-bidragen till den världsledande forskningsanläggningen i Lund. Denna acceleratordel, Radio Frequency Quadrupole (RFQ), är den första accelererande strukturen i ESS linjära accelerator och har designats, utvecklats och byggts av ESS franska in kind-partner CEA på dess institut IRFU (Institute of Research into the Fundamental Laws of the Universe). 

I början av veckan anlände RFQ:n efter en tredagars lastbilsfärd från CEA Saclay-institutet IRFU utanför Paris. Frankrike är ett av de ledande länderna inom forskning med neutroner, och leveransen visar på det långvariga franska engagemanget i ESS, som kommer att bli världens mest kraftfulla neutronkälla.Två av Frankrikes största forskningsorganisationer, CEA och CNRS, är mycket involverade i utvecklingen av teknisk utrustning till den linjära protonacceleratorn, neutronspridningsinstrumenten och the integrerade kontrollsystemen på ESS. 

– Frankrike är en ledande vetenskapsnation med stor erfarenhet av att bygga och vara värdland för stora forskningsinfrastrukturer, och en viktig och mycket engagerad medlem i ESS, säger John Womersley, ESS Director General. RFQ-leveransen från vår partner CEA-IRFU är ett bevis på franska forskningsinstituts och industris unika vetenskapliga och tekniska förmågor.

Den flervetenskapliga forskningsanläggningen ESS baseras på världens mest kraftfulla neutronkälla och kommer att öppna för forskning 2023. ESS kommer att erbjuda unika forskningsmöjligheter för tusentals forskare inom materialforskning, till gagn för utvecklingen av till exempel bättre batterier, nya mediciner och mer hållbara material. ESS 13 medlemsländer finansierar och bygger tillsammans forskningsanläggningen, till stor del genom så kallade in kind-bidrag i form av teknisk utrustning, tjänster och personal.

– ESS är av stor vikt för Frankrike som medlemsland, med en av de största användargrupperna inom neutronspridning i Europa. Vi på CEA-IRFU är väldigt stolta över att på hög nivå bidra till uppförandet av världens mest kraftfulla neutronkälla, med stark involvering i uppbyggnaden av den supraledande linjära acceleratorn, RFQ:n och stråldiagnostik, säger Anne-Isabelle Etienvre, IRFU Director.
– RFQ-leveransen är en viktig milstolpe och resultatet av gemensamma ansträngningar med fransk industri. 

Samarbetet mellan ESS och CEA-IRFU inleddes 2010, som en del av ett pre-konstruktionsavtal med Frankrike. IRFU är en av världens ledande RFQ-experter, och har levererat RFQ:s till andra stora forskningsinfrastrukturer, som CERN och franska GANIL. IRFU är en av ESS viktigaste in kind-partners och kommer också att leverera de elliptiska supraledande strukturerna i acceleratorn; det vill säga 30 stycken åtta meter långa kryomoduler, liksom strålinstrumentering och kontrollsystem för ESS accelerator. 

– IRFU är en av de världsledande inom RFQ-design och produktion, så det var naturligt för oss att inrätta ett partnerskap med dem, säger Mats Lindroos, ESS Head of Accelerator.
– Genom åren har vi övervunnit många utmaningar och jag är extremt nöjd över att se detta tekniska mästerverk levererat till ESS.

ESS 600 meter långa linjära accelerator, den mest kraftfulla i världen, kommer att leverera en högintensiv protonstråle mot ett mål, där de neutroner som ska användas för forskning genereras. 

RFQ:n är en avgörande komponent i den normalledande delen av acceleratorn där den protonstråle som genererats i jonkällan fokuseras och accelereras, samt omvandlas till en pulsad stråle. Denna leds vidare in i den efterföljande acceleratorkomponenten, MEBT (Medium Energy Beam Transport), för att diagnosticeras och optimeras innan ytterligare acceleration på väg mot den supraledande delen av acceleratorn. ESS MEBT har tagits fram av den spanska in kind-partnern ESS-Bilbao och installerades under sommaren.

– RFQ:n består av fem sektioner av fyra hårdlödda stavar i ultraren koppar och rostfritt stål på cirka en meter, bearbetade med en mekanisk precision på några tiotals mikrometer, berättar Christophe Mayri, CEA-IRFU project manager RFQ.
– Förverkligandet av kvadrupolerna tog mer än tre år och involverade över15 personer i nära samarbete med industriföretaget Mecachrome. 

Montering och installation av den 4,6 meter långa RFQ:n inleds i veckan och utförs av ett IRFU-team med stöd från ESS installationsteam. När installationsarbetena avslutats i höst väntar utförliga tester av komponenten.  



Källa: ESS