GASPOROX erhåller Europapatent avseende kontrollmetod för trågförpackningar


2019-08-20

Gasporox har fått besked från den europeiska patentmyndigheten (EPO) att de avser godkänna Gasporox patentansökan avseende bolagets unika metod för att mäta gasinnehållet i trågförpackningar med skyddad atmosfär.

Patentet är en del av Gasporox patentfamilj inom ”flexible packaging”. Metoden går ut på att mäta gasen i gasutrymmet mellan produkten och den skyddande filmen, så kallad headspace, i förpackningen genom att en lasersensor är placerad mot förpackningen.

Tråg är en av de mest använda förpackningstyperna, som ofta packas med skyddande atmosfär och är en av de snabbast växande förpackningssegmenten inom livsmedel idag. I takt med att modifierad atmosfär standardiseras som packmetod ökar också kraven och skyldigheterna på producenter att inspektera och kontrollera förpackningarna och dess gasinnehåll. I dagsläget har industrin använt förstörande stickprover som innebär mängder av onödigt svinn och inte en fullständig kvalitetskontroll. Med hjälp av Gasporox unika och nu patenterade lösning för tråg kan förpackningskontrollen göras in-line, fullt automatiserat och utan onödigt svinn.

Patentet stärker Gasporox position inom trågsegmentet ytterligare där bolaget erbjuder två lösningar. Nyligen lanserade Gasporox trågsensorn GasSpect O2 Tray för produktionslinjeinstallationer och bolaget genomför just nu kundtester. Mätinstrumentet GPX1500 som finns på marknaden sedan något år omfattas också av patentskyddet.



Källa: Gasporox