Svensk teknik ska rena kinesisk luft


2019-08-08

Bild: Alfa Laval

För att minska de miljoner ton koldioxid och tusentals ton farliga utsläpp, utrustas det nya kraftverket i Taiyuan i nordöstra Kina med plattvärmeväxlare från Alfa Laval. Det nya kraftverket ersätter det gamla kolbaserade värmeverket och är ett steg mot målet att bli en renare stad.

Staden har kallats för ”Den smoghöljda staden” på grund av de höga luftföroreningsnivåerna. Kol används flitigt av både industrier, kraftverk och av stadens invånare. Men nu ska centralvärmeverket, ett av de största i världen, energieffektiviseras. Energileverantören Taiyuan Heating Power Company samarbetar med Alfa Laval för att förbättra anläggningen. Sammanlagt 90 stora plattvärmeväxlare från Alfa Laval kommer att installeras som ett led i arbetet med energieffektiviseringen och för att minska utsläppen.


Hög effektivitet trots krävande miljö
Tekniken måste fungera trots små temperaturskillnader samtidigt som den ska upprätthålla flera överföringsenheter (NTU). Alfa Laval valdes ut som teknikleverantör för att deras plattvärmeväxlare har en prestanda som klarar den krävande driftmiljön med högt tryck och höga temperaturer.

Sammanlagt kommer tekniken från Alfa Laval att minska koldioxidutsläppen i Taiyuan med cirka 2,5 miljoner ton, svaveldioxidutsläppen med cirka fyra tusen ton, oxikloridutsläppen med ett tusen ton och dammutsläppen med två tusen ton. Ett stort steg mot målet att göra Taiyuan bättre att leva och bo i.

Tolv procent mindre energi
Taiyuan är långt ifrån ensam i sitt arbete med att öka energieffektiviteten. Globalt säljer Alfa Laval tiotusentals värmeväxlare om året. Värmeväxlare som bidrar till ökad energieffektivitet i olika industriella processer världen över. Enligt Internationella energirådet (IEA) är energieffektivitet den enskilt viktigaste parametern för att möta det ökande energibehovet och samtidigt minska koldioxidutsläppen.

– När jag berättar för folk att vi säljer plattvärmeväxlare blir de flesta inte särskilt intresserade. Men om jag säger att vi arbetar med att lösa energikrisen i världen då lyssnar de, säger Julien Gennetier, chef för affärsenheten för packningsförsedda plattvärmeväxlare på Alfa Laval.

Julien Gennetier tar upp ett exempel i Tyskland där en installation på åtta plattvärmeväxlare i en kopparfabrik gör stor skillnad. Fyra av värmeväxlarna tar tillvara på spillvärme från processerna och minskar därmed energiförbrukningen. De övriga fyra värmeväxlarna genererar tillräckligt med energi för att värma upp 3500 bostäder i trakten.

– Vår teknik är mycket effektiv, och eftersom vi förstår våra kunders processer kan vi också hjälpa dem att nå sina effektivitetsmål. Vi brinner verkligen för energieffektivisering och det känns bra att kunna göra skillnad globalt, avslutar Julien Gennetier.



Källa: Alfa Laval