Sandvik förvärvar andel i ledande aktör inom additiv tillverkning


2019-08-05

Sandvik har förvärvat en andel om 30 procent i det privatägda italienska bolaget Beam IT, en ledande leverantör av tjänster inom additiv tillverkning i metall och 3D-printade komponenter för krävande användningsområden.

Investeringen i Beam IT kompletterar vårt befintliga erbjudande inom additiv tillverkning och är i linje med Sandviks strategiska ambition att bli en ledande leverantör av lösningar till den bredare industrin för komponenttillverkning, säger Lars Bergström, chef för Sandvik Machining Solutions.

Beam IT levererar 3D-printade komponenter i metall för krävande branscher såsom fordons-, energi- och flygindustrin. Bolaget har flera relevanta kvalitetscertifikat för att kunna serva dessa industrier och har mer än 20 års erfarenhet inom additiv tillverkning, med över 20 ´Powder Bed Fusion´-skrivare installerade.

− Additiv tillverkning är en sektor som utvecklas snabbt och det finns ett behov av partners med de avancerade specialistkunskaper och resurser som krävs för att hjälpa industriella kunder att utveckla och lansera deras program inom additiv tillverkning. Denna investering ger våra kunder tillgång till Sandviks och Beam IT:s kombinerade expertis och kapacitet, säger Kristian Egeberg, chef för Sandviks division Additive Manufacturing.

Under 2018 hade Beam IT intäkter på cirka 70 miljoner SEK och 38 anställda. Sandvik har rätt att ytterligare öka sin ägarandel över tid. Parterna har enats om att inte offentliggöra köpeskillingen.



Källa: Sandvik