SSAB förvärvar Abraservice


2019-08-05

SSAB har ingått avtal i syfte att förvärva Abraservice Holding, som tillhandahåller slitdelar och kompletta lösningar inom seghärdade stål (Q&T). Abraservice är en del av den franska koncernen Jacquet Metal Service Group. Företaget omsatte cirka 800 miljoner svenska kronor under 2018. Förvärvet stödjer SSABs strategi att vara ledande inom Q&T-stål och avancerade höghållfasta stål (AHSS), samt inom mervärdestjänster.

Förvärvet är villkorat av godkännande från relevanta tillsynsmyndigheter och förväntas slutföras under andra halvan av 2019.

– Abraservices nätverk passar väl in i SSAB Services strategi att leverera produkter och tjänster till maskintillverkare och eftermarknaden, säger Gregoire Parenty, Head of SSAB Services.
– Förvärvet bygger starkare relationer med våra kunder och slutanvändare, samtidigt som vi kan adressera nya marknads-segment. De anställda inom Abraservice har värdefull erfarenhet och deras kompetens blir ett utmärkt komplement till SSABs verksamhet.

Förvärvet av Abraservice ger SSAB en unik möjlighet att utöka erbjudandet inom Q&T-stål till nya delar av värdekedjan. Våra kunder och slutanvändare, inklusive medlemmarna i våra varumärkesprogram, kan erbjudas nya tjänster, reservdelar och kompletterade produkter. Det kommer att öka SSABs leveranser till den lönsamma servicekanalen, där efterfrågan är mer stabil över konjunkturcykeln jämfört med leveranser till stora maskintillverkare (OEMs).

Abraservice har cirka 200 anställda som arbetar vid 10 bearbetningsanläggningar och 12 försäljningskontor i totalt 11 länder i Europa. De största anläggningarna finns i Frankrike, Tyskland och Italien.

Abraservice kommer att behålla sitt namn och fortsätta att verka som en självständig enhet inom SSAB koncernen. Företaget kommer att dra nytta av SSABs stöd, expertis och produkterbjudande, samt av den globala täckningen, för att flytta fram sin starka marknadsposition inom tillverkning och distribution av komponenter i och utanför Europa.

SSAB Services är en affärsenhet inom SSAB Special Steels. Syftet är att utveckla Hardox Wearparts nätverket samt att underlätta användandet av höghållfasta stål genom att marknadsföra konceptet SSAB Shape. Hardox Wearparts är ett internationellt nätverk av företag som tillhandahåller slitdelsprodukter och reparationstjänster på just-in-time-basis. Fokus är eftermarknaden inom gruv-, stenbrotts-, infrastruktur-, samt återvinnings- och byggsektorn. Nätverket finns representerat i över 90 länder och består för närvarande av mer än 500 företag varav 16 ägs av SSAB.



Källa: SSAB