Stora Enso investerar i produktion av biobaserat kolmaterial för energilagring


2019-08-05

Biobaserat kolmaterial från lignin kan göra framtidens batterier grönare.
Bild: Stora Enso

Biobaserat kolmaterial från lignin kan göra framtidens batterier grönare.



Stora Enso investerar 10 miljoner euro i en ny pilotanläggning för produktion av biobaserat kolmaterial från lignin. Träbaserat kol kan utgöra en viktig komponent i batterier som används i konsumentelektronik, fordonsindustri samt storskaliga energilagringssystem. Pilotanläggningen kommer att byggas vid Stora Ensos bruk i Sunila, Finland.

Investeringen i produktion av kolmaterial för energilagring stärker ytterligare Stora Ensos möjligheter att ersätta fossilbaserade material, malm och mineraler samt att länka samman hållbara material med aktuella tekniska innovationer.

Lignin är en av de viktigaste beståndsdelarna i ett träd. I dag används Lineo™ by Stora Enso, ligninet som produceras vid Sunila bruk, bland annat för att ersätta fossilbaserade komponenter som fenolhartser i lim. Den nya investeringen innebär att Stora Enso kommer att kunna testa möjligheten att bearbeta lignin för användning som elektrodmaterial.

Ligninet kommer att konverteras till ett kolanodmaterial för litiumjonbatterier med egenskaper som liknar grafit. Dessa batterier används varje dag av konsumenter i mobiltelefoner och andra bärbara enheter, elverktyg, elfordon samt även industriella applikationer, stationär energilagring och elnät bland annat.

– Den här investeringen är ytterligare ett steg i vår transformation för att utforska nya möjligheter att ersätta fossilbaserade, svårtillgängliga och dyra material med förnybara alternativ, säger Markus Mannström, Executive Vice President för Stora Ensos division Biomaterials.
– Användning av träbaserat lignin som tekniskt kolmaterial skapar spännande nya möjligheter. Med pilotanläggningen bygger vi vidare på vårt långsiktiga arbete för att utvinna lignin ur biomassa och skapa ökat mervärde. Vårt mål är att tillgodose en allt mer snabbväxande batterimarknad där företagen letar efter högkvalitativa, prismässigt attraktiva och hållbara material.

Uppförandet av pilotanläggningen påbörjas i slutet av 2019 och beräknas vara slutfört i början av 2021. Beslut om kommersialisering kommer att fattas när resultatet av pilotproduktionen har utvärderats.

Stora Enso har framställt lignin i industriell skala vid Sunila bruk i Finland sedan 2015. Brukets årliga kapacitet är 50 000 ton, vilket gör Stora Enso till världens största producent av kraftlignin.



Källa: Stora Enso