Montico digitaliserar svetsutbildning


2019-07-18

IWS-utbildning Montico.
Bild: Montico
IWS-utbildning Montico.

Mattias Bogren, kursansvarig för IWS-utbildningen.
Bild: Montico
Mattias Bogren, kursansvarig för IWS-utbildningen.

Johan Broman, kursdeltagare IWS.
Bild: Montico
Johan Broman, kursdeltagare IWS.

Montico har förstärkt sin IWS-utbildning (International Welding Specialist) med en förberedande onlineutbildning, som ger kursdeltagarna bättre förutsättningar att lyckas med sina studier.

Monticos IWS-utbildning omfattar totalt 240 timmar och innehåller bland annat materiallära, svetsprocesser, konstruktion, svetsproduktion och praktisk träning med olika svetsmetoder. Inför varje lektionstillfälle på plats hos Montico kan kursdeltagarna på hemmaplan gå igenom en onlineutbildning som rustar dem med grundläggande kunskaper.

– Onlineutbildningen innehåller dels en teoretisk del, och dels en del med kontrollfrågor där deltagaren kan testa sin kunskap i respektive ämne. Den utgår från samma kursmaterial vi använder oss av vid lektionstillfällena. Skillnaden är att vi kan tillföra flera aspekter och fördjupa oss ännu mer när vi väl träffas, berättar Mattias Bogren, kursansvarig för IWS-utbildningen.

Johan Broman från TISAB i Norrköping är en av kursdeltagarna på vårens IWS-utbildning. För honom är onlineutbildningen en mycket uppskattad studieform som kompletterar övriga delar av utbildningen väl.

– Den gör så att man inte börjar på ruta ett när man kommer till lektionerna. Man har redan fått ett hum om det vi går igenom då. Det är verkligen ett bra komplement och gör att man kan hålla igång hemma mellan utbildningsveckorna.

Johan lyfter även tydligheten och enkelheten som stora fördelar med onlineutbildningen.

– Det är jättelätt att hänga med och förstå innehållet. Känner man att någon del är svår så är det bara att gå tillbaka och nöta tills det sätter sig. Det är ett stort plus mot att sitta med en tjock bok eller pärm att plöja igenom, säger Johan Broman.

Efterfrågan på utbildade svetsare är stor idag vilket har sin förklaring i att yrket har blivit mer avancerat och kräver större teoretisk kunskap.

– Det känns roligt att kunna erbjuda kursdeltagarna den här onlineutbildningen som ger dem ännu bättre förutsättningar att lyckas med sina studier, särskilt då utbildade svetsare ligger högt upp på önskelistan hos många arbetsgivare, säger Mattias Bogren.



Källa: Montico