Telia och Luleå tekniska universitet inviger testmiljö för 5G


2019-06-25

Bild: Telia

Nu har Telia och Luleå tekniska universitet invigt en ny testmiljö för 5G i Luleå. Målsättningen är att bygga framtidens digitala lösningar och öppna upp testmiljön för andra aktörer inom industri och akademi. Ett trettiotal företag och offentliga organisationer från Skellefteå i söder till LKAB i norr medverkar i samarbetet.

Testmiljön är en permanent installation och ytterligare ett steg i samarbetet mellan Telia, partnerföretag och akademi. Här ska företag och organisationer utveckla nya produkter och tjänster baserat på 5G-teknik.

– Nu skapas förutsättningar för många företag att vidareutveckla sina tjänster och produkter, säger Mats Lundbäck, Chef för Telia Innovation.
– Luleå tekniska universitet har varit tydliga med att de vill ligga i framkant och vara banbrytande. 5G har möjligheten att minska de hinder som ibland finns med stora avstånd i den arktiska regionen, och här tror jag att 5G kan spela en viktig roll.

5G kommer att ha stor påverkan på industrin och möjliggöra värdeskapande innovation i många sektorer. Såväl offentliga som privata aktörer har mycket att vinna med den nya testmiljön och de möjligheter till innovation detta skapar.

– 5G-installationen på Luleå tekniska universitet är en av de första som görs i Sverige och testbädden erbjuder unika möjligheter till innovationer och affärsutveckling, säger Birgitta Bergvall-Kåreborn, rektor vid Luleå tekniska universitet.
– Syftet med projektet Wireless Innovation Arena är att etablera en forsknings- och innovationsmiljö inom femte generationens mobiltelefoninätverk där företag, studenter och organisationer kan testa nya idéer och tillämpningar. Det är ett viktigt bidrag till universitetets arbete att i samverkan etablera norra Sverige som en attraktiv testregion.



Källa: Telia