Tekniska verken och Siemens har ingått avtal om flytande biogas (LBG)


2019-06-21

Peter Almqvist Head of production technology, Siemens, Anna Lövsén vd Svensk Biogas och Richard Olsson Production Manager Testing, Siemens.
Bild: Tekniska verken
Peter Almqvist Head of production technology, Siemens, Anna Lövsén vd Svensk Biogas och Richard Olsson Production Manager Testing, Siemens.

Siemens i Finspång och Tekniska verkens dotterbolag Svensk Biogas i Linköping, signerade idag ett avtal som innebär att Svensk Biogas kommer att leverera flytande biogas till Siemens från och med nästa år.

Siemens Industrial Turbomachinery AB i Finspång tillverkar gasturbiner, som när de testas körs på flytande naturgas (LNG). Från och med 1 januari 2020 kommer en del av naturgasen att ersättas av biogas (LBG) i ett utvecklingsprojekt. Biogasen levereras från Svensk Biogas och kommer att produceras på Tekniska verkens nya produktionsanläggning för flytande biogas i Linköping.

– Samarbetet med Siemens är ytterligare ett viktigt steg i Tekniska verkens vision, att vi tillsammans med våra kunder bygger världens mest resurseffektiva region, säger Anna Lövsén, vd för Svensk Biogas.
– Satsningen på vår nya produktionsanläggning innebär att vi nu kan erbjuda flytande biogas till såväl industrin som till tunga transporter och bussar i framtiden. Flytande biogas är ett mycket bra fossilfritt bränsle som dessutom är närproducerat, och vi ser därför att det kommer bli en nyckel i regionens omställning till fossilfria alternativ, både när det gäller industrin och transporter.

– Bränsleflexibilitet är en viktig del i den globala energiomställningen och något som vi på Siemens har jobbat aktivt med i många år, säger Hans Holmström, vd Siemens Industrial Turbomachinery AB.
– Våra gasturbiner kan redan idag köras på biogas och även vätgas utöver naturgas. I och med detta avtal tar vi första steget för att kunna ställa om vår egen testverksamhet till förnybara bränslen som en del i vårt interna hållbarhetsarbete inom produktionen.



Källa: Tekniska verken