Centrifugalfläktar för precisionskylning i datacenters och IT-miljöer


2019-05-22

Bild: ebm-papst

I stora datacenters är det inte ovanligt att systemen som har till uppgift att kyla datalagringsservrar och annan IT-teknik står för hälften av den totala energiförbrukningen. Då utvecklingen går mot att det krävs allt större lagringskapacitet på befintliga golvytor ökar kraven på kylsystemen, samtidigt som man söker nya energieffektiva lösningar. På många datacenters strävar man också efter att anpassa ventilations- och luftkonditioneringssystemen så att luftflödet riktas mycket precist mot den utrustning som ska kylas. Ett liknande behov finns i IT-miljöer med avancerad teknik för drift och övervakning av större nätverk.

ebm-papst har vidareutvecklat centrifugalfläktarna i serien RadiCal för att förenkla en modernisering av sådana applikationer. Dessa fläktar förenar kraven på högre luftflödeskapacitet och lägre energi-kostnader. En viktig fördel med nya RadiCal är att driften kan ske vid den optimala driftpunkten för varje applikation vilket har stor betydelse för reducering av energiförbrukningen och driftskostnaderna.

Utvecklade med datorstödda optimeringsmetoder
Vid utvecklingen av de nya fläktarna, som finns i storlekarna 310 och 630 mm, har ingenjörerna hos ebm-papst i tyska Mulfingen haft stort fokus på aerodynamiken och de har använt sig av datorstödda optimeringsmetoder vid utformningen av exempelvis fläktbladens kontur och tjocklek.

Fläktbladen är tillverkade i glasfiberförstärkt polypropen Målet har varit att optimera luftflödeskapaciteten och verkningsgraden. Som ett resultat har de nya centrifugalfläktarna en maximal verkningsgrad på 68,5 procent vid ett luftflöde på 13 000 m³/h. Fläktarnas ytterdiameter och installationshöjd har inte förändrats jämfört med tidigare RadiCal vilket förenklar en modernisering av befintliga ventilations- och luftkonditioneringsaggregat.

GreenIntelligence och styrning via MODBUS RTU
Fläktarna har utvecklats enligt konceptet GreenIntelligence samt har IoT-kapacitet vilket gör att de snabbt och enkelt kan kopplas samman med många typer av system och nätverk tack vare ebm-papst installationskoncept plug & play.

Elektroniken som är integrerad i fläktarnas EC-motorer gör det enkelt att reglera hastigheten till applikationskraven via 0 -10 V styrsignal eller via MODBUS RTU. Tack vare MODBUS RTU kan flera driftsparametrar också ställas in och övervakas under pågående drift parallellt med styrsignalerna. Att information om driftstiden kan lagras möjliggör en proaktiv underhållsplanering och en minimering av servicetiden.



Källa: ebm-papst