Delningsekonomin en förutsättning för autonoma fordon


2019-05-16

Keolis Autonom cab.
Bild: Keolis
Keolis Autonom cab.

Världens uppmärksamhet har fångats av autonoma fordon. Keolis och RISE gör nu gemensam sak för att ta reda på vilka förutsättningar som krävs för en lyckad lansering av tekniken i kollektivtrafiken.

Keolis och RISE har inlett ett forskningsprojekt som ska skapa insikt i vilka tjänster och innovationer som behövs i närtid för att bereda väg för en framgångsrik satsning på autonoma fordon i kollektivtrafiken.

– Nya mobilitetslösningar växer fram snabbt och utvecklingen ger nya möjligheter för både företag och samhället i stort. Genom att engagera oss i ett längre doktorandprojekt kommer Keolis att vara bättre rustade för att stödja våra uppdragsgivare och öka nyttan för resenärerna, säger Jan Jansson, International Mobility Developer på Keolis.

Fokus ligger på att hitta och förstå faktorer som underlättar införandet av autonoma fordon – särskild vikt läggs på att se vad anledningarna bakom framgångsrika och mindre lyckade samåkningsinitiativ är. Utgångspunkten för doktorsavhandlingen är att samåkning utgör en grundförutsättning för ett lyckat införande av autonoma fordon. Utan samåkning kan autonoma fordon riskera att öka energiförbrukningen, öka framkomlighetsproblemen och minska användandet av kollektivtrafiken.

– Ur forskningssynpunkt kommer detta ge insikt i vilka faktorer som ökar människors vilja att använda delade tjänster och ta till sig digitalisering. Vi kommer också få en detaljerad bild av samåkningstjänster i andra länder och en ökad förståelse för varför Sverige saknar en lyckad sådan, säger Sigma Dolins, doktorand på RISE.

Projektet genomförs av forskaren Sigma Dolins och är finansierat av Vinnova och Keolis. Akademisk handledare för projektet är MariAnne Karlsson, professor och avdelningschef för Design & Human Factors, Institutionen för industri- och materialvetenskap på Chalmers tekniska högskola.



Källa: Keolis