Nytt samarbete ska göra däckindustrin miljövänligare


2019-05-16

Nu har Svensk Däckåtervinning AB inledett ett samarbete med Ecorub. Företaget har beställt 5000 specialdesignade kulskydd till dragkrokar som Ecorub framställer av återvunna bildäck, men båda parter menar att detta är bara början.
– Vi hoppas på ett utvecklat samarbete med SDAB, säger Åke Paulsson vd för Ecorub.



Svensk däckåtervinning AB med 5000 samarbetspartners i sitt insamlingsnätverk for uttjänta däck, inleder samarbetet med att beställa 5000 specialdesignade kulskydd till dragkrokar av hybridmaterialet TPRR, som Ecorub framställer av återvunna bildäck. Kulskydden kommer att erbjudas till bilägare via välsorterade handelsföretag och de första utleveranserna från Ecorub sker hösten 2019. Kulskyddet är tillverkat av ett elastiskt gummiliknande material som klämmer åt runt dragkrokens kula så att de inte faller av. Det är mycket långlivat och hållbart.

Svensk däckåtervinning har beställt 5 000 kulskydd till dragkrokar för att sprida bland sina partners. Det är dack- och bilverkstäder som är deras främsta samarbetspartners. Partnerföretagen erbjuds också att beställa kulskydd för att sälja till sina egna kunder. SDAB vill visa sina partners att det går att tillverka nya produkter av de däck som samlas in via gummiverkstäderna och att insamlingsarbetet faktiskt leder till ett hållbarare samhälle.

– Vårt samarbete med Ecorub är ett första steg i rätt riktning, och vår ambition är att ta fler, säger Fredrik Ardefors VD för Svensk Däckåtervinning AB

Ett annat mål med samarbetet är att uppmärksamma Sveriges fordonsägare på miljövärdet i att lämna sina utslitna däck för återvinning så att gummit kan användas till nya produkter.

– Vi skulle behöva mer än fyra jordklot om alla på jorden skulle nyttja resurser som vi gör i Sverige.  En del av lösningen på denna ohållbara ekvation är att förlänga livslängden på redan uttagna material säger Åke Paulsson vd för Ecorub.
– Bildäck till exempel. Ett personbilsdäck rullar ca 4,5 år innan det blir utslitet. För att inte ta ut mer resurser än jordklotet klarar av så behöver de uttjänta däcken fortsätta göra nytta i samhället i ytterligare cirka 15 år. Tekniken finns redan, likaså nya användningsområden och efterfrågan ökar i takt med ett allt större miljömedvetande.




Källa: Ecorub