Stapelbara fläktlösning med automatisk funktion för resonansdetektion


2019-05-13

Bild: ebm-papst

Det finns ventilationsapplikationer där det ställs krav på mycket hög luftflödeskapacitet. Datacenters, stora industribyggnader, hotell, sjukhus och större bostadskomplex är några typiska exempel. Traditionellt har detta behov tillgodosetts med stora fläktar. Några nackdelar är att beroendet av en eller några få fläktar kan utgöra en risk för störningar vid tekniska problem och att ljudnivån ofta blir hög.

Möjligheterna att styra fläktarna och behovsanpassa ventilationen är som regel också små. I Sverige utvecklade ebm-papst för ett par år sedan en alternativ fläktlösning i form av ett fläktväggskoncept. Principen är att ett antal fläktkuber kan staplas samt individuellt styras vilket ger fördelar som ökad redundans, lägre ljudnivåer samt optimerad ventilation. Lösningen har blivit en framgång och nu har ebm-papst i Tyskland utvecklat en fläktlösning med centrifugalfläkten RadiPac som kompletterar fläktväggskonceptet.

I ventilationsanläggningar med höga krav på luftflödeskapacitet kan resonans utgöra en riskfaktor och ett hot mot en störningsfri fläktdrift. Beroende på hur en fläktinstallation är utförd kan resonans orsaka oönskade vibrationer inom vissa hastighetsområden vilket kan leda till allvarliga fläktskador. När en fläkt startas passerar den igenom sådana områden under korta intervaller, men det är sedan viktigt att den kontinuerliga fläktdriften inte sker inom kritiska resonansområden.

För att förhindra detta har ebm-papst i Tyskland försett de stapelbara RadiPac-fläktarna med en funktion för automatisk resonansdetektion. Eftersom fläktarna har integrerad styrelektronik är det möjligt att reglera hastigheten. Antingen så att varvtalet sänks eller höjs så att driften inte sker inom det kritiska resonansområdet.

En risk vid parallellkoppling av fläktar som placeras i närheten av varandra är att de på ett negativt sätt kan påverka varandra och orsaka luftflödesförluster. ebm-papst i Tyskland har därför konstruerat stabila kuber med extra stora dimensioner för att eliminera denna risk. Kuberna, som kan placeras intill eller ovanpå varandra, har inte heller några mellanväggar vilket är en fördel ljudmässigt.

RadiPac-fläktarna i den nya fläktlösningen har energieffektiva EC-motorer och en ny typ av styrteknologi som gör det enkelt att aktivera och styra de parallellkopplade fläktarna. Valmöjlighet finns mellan plug-and-play kompatibla fläktenheter och kompletta fläktkit bestående av bland annat fläktar, luftinloppsgaller och distansprofiler för installation på plats.




Källa: ebm-papst