De är först i Norge att lansera utbildning för självkörande fordon


2019-05-09

ProMeister Academy levererar utbildning och teknisk support till fordonsbranschen i både Sverige och Norge.
Bild: ProMeister
ProMeister Academy levererar utbildning och teknisk support till fordonsbranschen i både Sverige och Norge.

ProMeister Academy är först i Norge med att lansera en förberedande utbildning för andra gradens självkörande fordon, den mest avancerade nivån som finns i vanlig trafik idag. Med start hösten 2019 kan bilmekaniker och fordonstekniker i Norge förbereda sig inför den självkörande bilparken genom utbildning i fordonens assistanssystem.

– Vi vet att utvecklingen är på väg mot självkörande fordon och därför behöver branschen förbereda sig för den nya tekniken. I vår utbildning fokuserar vi på de självkörande fordonens assistanssystem och ger deltagarna en grund som sedan kan byggas på för att hantera och serva helautomatiserade fordon, säger Kjell Teige, ansvarig ProMeister Academy Norge.

Utbildningen som ProMeister Academy lanserar ger fordonstekniker den kompetens som krävs för att ta hand om systemtekniken i andra gradens självkörande fordon. Utbildningen kommer initialt finnas tillgänglig i ProMeister Academys moderna utbildningscenter i Bergen och Ski och på sikt finns det även möjlighet att utbildningen lanseras utanför Norge.

– Om ca fem år tror vi att det blir aktuellt för en full utbildning för självkörande fordon. I nuläget handlar det om att förbereda branschens fordonstekniker i de assistanssystem som finns, främst i bilar från 2016 och senare. Vi följer utvecklingen och gradvis utökar vårt kursutbud för att möta den allt mer avancerade bilparken, säger Kjell Teige, ansvarig ProMeister Academy Norge.


Mer om självkörande fordon:



Källa: ProMeister