Unik 3D-bioprinter vinnare av Stora Designpriset


2019-04-25

CELLINKs och Semcons BIO X, en 3D-bioprinter för mänsklig vävnad tilldelas Stora Designpriset 2019.
Bild: CELLINK
CELLINKs och Semcons BIO X, en 3D-bioprinter för mänsklig vävnad tilldelas Stora Designpriset 2019.

Markus Grip, Senior Product Designer på Semcon.
Bild: Semcon
Markus Grip, Senior Product Designer på Semcon.

BIO X, en 3D-bioprinter för mänsklig vävnad tilldelas Stora Designpriset 2019. Bakom innovationen står CELLINK som tillsammans med Semcons designavdelning har formgivit produktens yttre med ett användarvänligt och nytänkande formspråk.

Stora Designpriset delas ut av Teknikföretagen för att uppmärksamma design som en avgörande faktor för konkurrenskraft och lönsamhet. I den årliga prestigefulla designtävlingen koras vinnaren av en jury bestående av framstående experter inom designområdet i Sverige.

– Det här en viktig vinst som visar hur designarbete hjälpt till att nå ut med en fantastisk innovation på ett trovärdigt och användarvänligt sätt, säger Markus Grip, Senior Product Designer på Semcon.

3D-bioprintern BIO X använder sig av ett unikt biobläck för att skriva ut mänsklig vävnad. Företaget bakom innovationen heter CELLINK och är först i världen med att tillverka biobläck. Skrivaren används i forskning inom life science för att till exempel kunna göra medicinska tester på mänsklig vävnad istället för på djur eller människor.


Juryns motivering:
”CELLINK har inte bara lyckats bygga en revolutionerande bioskrivare, utan har också tillgängliggjort den för forskare genom ett omfattande kostnadseffektivt samarbete. Genom en smart futuristisk design som har en låg tröskel i användning har man bäddat för att lösa komplexa problem.”

Semcon har en designavdelning med cirka 100 anställda, fördelade på fyra kontor i Norden. Företaget arbetar med tre designinriktningar: UX-design, Produktdesign och Teknisk design – med en komplett uppsättning specialister inom respektive område.



Källa: Semcon