Mer AI på civilingenjörsprogrammet i produktion och produktdesign


2019-04-12

Karin Björklund, produktionschef, Volvo CE och Jessica Bruch, professor i produkstionssystem, MDH.
Bild: MDH
Karin Björklund, produktionschef, Volvo CE och Jessica Bruch, professor i produkstionssystem, MDH.

I höst startar Mälardalens högskola (MDH) nya kurser med fokus på bland annat artificiell intelligens (AI) på civilingenjörsprogrammet i produktion och produktdesign. Kombinationen av traditionell ingenjörsvetenskap och datavetenskap ger studenterna rätt kompetens för framtidens industri.

Inom industrin pratar man om den fjärde revolutionen – ”industri 4.0” – där processer automatiseras, effektiviseras och hållbarhet blir allt viktigare. De nya kurserna är utvecklade för att bättre förbereda studenterna på den moderna industrin och dess framtida utmaningar gällande automatisering och uppkoppling.

– Gamla roller kommer att försvinna och nya tas fram, det händer mycket just nu. Vi vill ge våra studenter möjlighet att vara med och utveckla tillverkningsindustrin, säger Jessica Bruch, professor vid MDH.

De nya kurserna fokuserar på smarta tekniker, artificiell intelligens, molnbaserad datahantering och analys för industriella system. Bland andra har Volvo CE varit delaktiga i utvecklingen av innehållet.

– I framtiden behöver vi den här typen av kompetens för att vara konkurrenskraftiga och kostnadseffektiva. Vi ser det som en stor fördel att låta nya och gamla medarbetare mötas och utvecklas med hjälp av varandra, säger Karin Björklund— produktionschef på Volvo CE.



Källa: Mälardalens högskola