Stora Enso investerar i nästa generations lösningar av formpressad fiber


2019-03-15

Stora Enso investerar i nästa generations förnybara, återvinningsbara och biologiskt nedbrytbara lösningar av formpressad fiber.
Bild: Stora Enso
Stora Enso investerar i nästa generations förnybara, återvinningsbara och biologiskt nedbrytbara lösningar av formpressad fiber.

Stora Enso investerar 5 miljoner euro i en ny produktionslinje och relaterad infrastruktur för att tillverka produkter av formpressad fiber vid bruket i Hylte. Tekniken för formpressad fiber gör det möjligt att tillverka cirkulära produkter, vilket innebär att de är förnybara, återvinningsbara och biologiskt nedbrytbara, samt inte innehåller någon plast.

Investeringen stärker Stora Ensos möjligheter att ersätta fossilbaserade produkter och därmed bidra till att bekämpa de globala utmaningarna med plastavfall. De första produkterna förväntas introduceras på marknaden i slutet av 2019.

Produkter av formpressad fiber tillverkas av olika typer av kemisk massa och kemitermomekanisk massa (CTMP) som maskinpressas till önskad form. Råmaterialet är massa tillverkad av trä från FSC- och PEFC-certifierade, spårbara källor i Sverige och Finland. Stora Enso kommer att tillverka råmaterialet vid sina bruk i Sverige och Finland och konverteringen sker vid Hylte bruk. Den årliga kapaciteten under det inledande teststadiet kommer att vara cirka 50 miljoner produkter, med planer på utökning.

Produktionslinjen kommer att drivas av en ny affärsenhet för formpressad fiber som även kommer att arbeta med forskning och utveckling kring nya material och tekniker för formpressad fiber. Potentiella produkter inkluderar förpackningsartiklar för engångsbruk såsom plastfria muggar, skålar, clamshell-förpackningar, tallrikar och lock till kaffemuggar. Det omfattar även icke livsmedelsrelaterade produkter som tillgodoser efterfrågan från konsumenter som vill ha miljövänligare alternativ till plast.

– Den här investeringen är ytterligare ett steg i vårt transformationsarbete för att ersätta plast och andra fossilbaserade material med förnybara och återvinningsbara alternativ. Investeringen innebär att vi kan hjälpa våra kunder att bygga upp sina varumärken som miljövänliga, cirkulära företag, säger Sohrab Kazemahvazi, Vice President, Head of Formed Fibre.

Hylte bruk producerar tidningspapper baserat på termomekanisk massa (TMP) och har sedan tidigare erfarenhet av nya tillverkningstekniker genom Stora Ensos produktionslinje för biokompositgranulat, som introducerades 2018. Vid bruket i Hylte kan Stora Enso utnyttja befintliga resurser i form av en industriell infrastruktur och en högkompetent personalstyrka. Formpressad fiber tillhör för närvarande rapporteringssegmentet Övrigt.

 


Källa: Stora Enso