Intresset för svensk teknik ökar i Nordamerika


2019-03-12

Enviros CFO Urban Folcker och vd Thomas sörensson, till höger, med representanter från EE-TDF Cleveland LLC.
Bild: Enviro
Enviros CFO Urban Folcker och vd Thomas sörensson, till höger, med representanter från EE-TDF Cleveland LLC.

Enviros pyrolysteknik är het på den nordamerikanska marknaden. I nuläget finns MoU:n (Memorandum of understanding) med tre olika aktörer inom däckåtervinning samt pågående diskussioner med ytterligare aktörer. Enviros vd Thomas Sörensson och delar av teamet är nyligen hemkomna från USA där de bland annat besökte samarbetspartners i delstaterna New York och Texas där anläggningar planeras uppföras.
– Det finns flera anledningar till att det händer så mycket för oss i Nordamerika. Marknadens behov av kimrök förväntas öka samtidigt som nyetablering av jungfrulig tillverkning försvåras allt mer av hårda regleringar och straff som implementeras för att komma tillrätta med de miljöproblem som den befintliga produktionen skapar, säger Thomas Sörensson.


Enviros har två aktiva MoU:n i USA med TreadCraft Limited respektive EE-TDF Cleveland LLC, och ett i Kanada med bolaget ArticCan.

– Projekten med Treadcraft och EE-TDF Cleveland LLC går framåt. De har under flera år letat efter en partner att genomföra ett anläggningsprojekt med och har valt Enviro på grund av vår patenterade pyrolysteknik, en väl förberedd Basic Design och bevisad kommersialisering av kimrök med hög och jämn kvalitet.

– I Kanada avvaktar marknadens parter hur införandet av producentansvarslagen i Ontario ska ta form i praktiken.

Många av Nordamerikas befintliga kimröksanläggningar har tvingats investera stora belopp i utsläppsrening och dömts till viten då de inte levt upp till miljökraven. Detta har tillsammans med underskottet på material drivit upp priserna på kimrök och skapat möjligheter för alternativ som återvunnen kimrök att i snabbare takt ta marknadsandelar.

– Det innebär också att den koppling som finns till oljepriserna avtar och att kimrök blir mindre känsligt för lägre oljepriser. Vi förväntar oss att prisgolvet kommer att ligga högre än tidigare vilket gynnar lönsamheten för återvunnet material då vår råvarukostnad är låg eller i många fall till och med en intäkt.

Utöver tre aktiva MoU:n finns potential för ytterligare samarbeten i Nordamerika. Ett sådant exempel är ett potentiellt projekt i delstaten Maryland som också besöktes under resan. Den aktuella aktören är en erfaren återvinnare av däck som redan har projekterat för en pyrolysanläggning med en annan teknologi men som nu överväger att gå vidare med Enviro.

– Projekten i USA fortlöper bra och arbetet kommer som ett resultat av veckans besök intensifieras. Då vår affärsmodell innefattar delägande i kommande anläggningar kommer vi i detalj utvärdera vilket projekt som passar vår strategi bäst att börja med, säger Thomas Sörensson.



Källa: Enviro