Arctic Paper tecknar avtal om hållbar energiförsörjning i Munkedal


2019-03-12

Arctic Paper har slutit ett 15-årigt avtal med Adven AB om hållbar energiförsörjning till koncernens pappersbruk i Munkedal. Avtalet säkerställer lägre, stabila och förutsägbara energikostnader och minskar koldioxidutsläppen.

Adven AB kommer att uppföra, äga och driva en pannanläggning med en kapacitet att leverera 30 MW. Anläggningen beräknas tas i drift om två år.

– Energipriserna är volatila och det finns en betydande politisk risk för framtiden, säger Michal Jarczyński, CEO för Arctic Paper S.A.
– Det här avtalet säkerställer Arctic Paper Munkedals långsiktiga konkurrenskraft genom lägre, mer stabila och förutsägbara energikostnader, samtidigt som vi kraftfullt reducerar vårt avtryck på miljön.

Den nya anläggningen kommer i huvudsak att drivas med returträ och väldefinierat utsorterat och återvunnet material. Det innebär, i kombination med den tidigare annonserade satsningen på utbyggd vattenkraft i Munkedal, att Arctic Paper Munkedals kan fasa ut användningen av externt levererad elektricitet och naturgas, vilket sänker brukets koldioxidutsläpp med 60 procent och bidrar till att sänka energikostnaderna betydligt.

– Våra investeringar i infrastruktur för hållbara energilösningar skapar värde för våra kunder och för samhället i stort, säger Ilkka Niiranen, VD på Adven Sverige.
– Vi är mycket stolta över att Arctic Paper valt oss som partner i Munkedal.



Källa: Arctic Paper