AAK gör betydande investeringar i sin kinesiska anläggning


2019-03-12

Arton månader efter invigningen av produktionsanläggningen i Zhangjiagang, Kina, har AAK beslutat om ett par betydande tilläggsinvesteringar för att öka kapaciteten och stödja volymtillväxten inom framför allt Special Nutrition och bagerisegmentet.

– Kina är en viktig marknad för AAK och landet kommer att fortsätta erbjuda attraktiva möjligheter för lönsam och hållbar tillväxt inom värdeskapande vegetabiliska oljor och fetter, säger Johan Westman, koncernchef och VD.
– AAK är väl etablerat på den kinesiska marknaden och med de här investeringarna stärker vi vår position för att kunna fortsätta växa organiskt och öka våra marknadsandelar.

Investeringarna, som uppgår till cirka 300 miljoner kronor, inkluderar en separat processanläggning för Special Nutrition med inriktning på produktion av barnmatslösningen INFAT, som säljs genom Advanced Lipids, ett joint venture mellan AAK och IFF. AAK kommer också att utöka kapaciteten inom bagerisegmentet för att möta den starka efterfrågan på bolagets mer avancerade bagerilösningar. Vidare investerar bolaget i viss basproduktionsutrustning och infrastruktur för att tillgodose den generella tillväxten i Kina.

AAK:s produktionsanläggning i Zhangjiagang invigdes i september 2017 med en årlig produktionskapacitet på 100.000 ton. Som tidigare kommunicerats byggdes och förbereddes anläggningen dock för ytterligare kapacitetsökningar.

– Processanläggningen för Special Nutrition kommer avsevärt att stärka produkt- och serviceutbudet för slutkunderna, säger Torben Friis Lange, President AAK Asia.
– Kombinerat med investeringen kopplad till våra mer avancerade bagerilösningar, kommer detta att stödja vår långsiktiga tillväxt på den snabbt växande och mycket viktiga kinesiska marknaden.

Investeringarna förväntas tas i bruk under andra halvåret 2020.
 




Källa: AAK