Quick Image 2D CNC visionmätsystem med motoriserat bord och bildsammanfogning


2019-03-08

Den helt nya QIPAK-utgåvan - version 6.1 - levereras med Quick Image som standard.
Bild: Mitutoyo
Den helt nya QIPAK-utgåvan - version 6.1 - levereras med Quick Image som standard.

Den innehåller bland annat en stitching som möjliggör mätning i stor skala.
Bild: Mitutoyo
Den innehåller bland annat en stitching som möjliggör mätning i stor skala.

Den senaste Quick Image-serien gjorde succé när den lanserades 2015 och blev snabbt en storsäljare. Den användarvänliga mätfunktionen med ”ett klick” är fortfarande oöverträffad. Nu lanserar Mitutoyo en vidareutvecklad variant med motoriserat bord vilket innebär CNC-styrning. Det tillsammans med den helt nya QIPAK-programvaran version 6.1 med bildsammanfogning underlättar mätning på större detaljer.

2015 lanserade Mitutoyo den nya serien "Quick Image" som närmast kan beskrivas som en digital profilprojektor. Med det användarvänliga 2D-visionmätsystemet för produktionsmiljö är behovet av högutbildade mättekniker ett minne blott. En eller flera detaljer, som ryms inom Quick Image stora bildfält, kan mätas exakt och repeteras på bara några sekunder. Med QIPAK-programvaran krävs det bara ett enda musklick för att starta automatisk detektering på arbetsbordet, anpassning och mätning av samtliga egenskaper inom bildfältet.

Den helt nya QIPAK-utgåvan - version 6.1 - som levereras med Quick Image som standard, innehåller en bildsammanfogningsfunktion, s k stitching, som möjliggör mätning i stor skala. För ett arbetsstycke som är större än bildfältet, tas ett antal bilder medan bordet förflyttas. Genom att sammanfoga bilderna skapar mjukvaran ett betydligt större mätbart område - i samma upplösning som används för att ta enstaka bilder. Genom att använda den automatiska sammanfogningsfunktionen och ett detaljprogram kan proceduren från att få hela bilden av ett stort arbetsstycke, till att visa mätresultatet, utföras med ett musklick. Detta sparar mycket tid och därigenom pengar.

Det motoriserade bordet finns i tre storlekar: (X x Y) 200 x 100 mm, 200 x 170 mm och 300 x 170 mm. Den automatiska bordsförflyttningen påskyndar dessutom mätningarna såväl som sammanfogningsproceduren.

Tack vare ett unikt dubbelt telecentrisk optiskt system med en förstoringsfaktor på 0,2, erbjuder Quick Image ett bekvämt fokuseringsdjup på hela 22 mm. Arbetsstycken med olika plan, eller t ex cylindriska, kan därigenom mätas helt utan att behöva fokusera om. Ljuskällorna består av ett grönt överfört ljus, ett koaxiellt LED-ljus samt en sektionsindelad, programmerbar LED-ringbelysning.




Källa: Mitutoyo