SKF gör den största investeringen hittills i Hofors


2019-02-15

Tommy Karlsson, chef för SKF i Hofors.
Bild: SKF
Tommy Karlsson, chef för SKF i Hofors.

Koppling i växellåda.
Bild: SKF
Koppling i växellåda.

Koppling från SKF.
Bild: SKF
Koppling från SKF.

SKF har beslutat att investera och uppgradera maskinparken vid anläggningen i Hofors för stärka verksamheten för framtiden. Investeringen omfattar 28 MSEK och är den enskilt största investering vid fabriken i Hofors.
– Vi ökar graden av digitalisering i vår maskinpark och ökar därmed vår kapacitet och konkurrenskraft som global leverantör av industrikopplingar, säger Tommy Karlsson chef för SKF i Hofors.

Investeringen går främst till två fleroperationsmaskiner som ersätter tidigare fyra bearbetningsmaskiner som används i tillverkningen av det största kopplingssortimentet. Investeringen innebär en möjlighet att ta in jobb som tidigare varit utlagd på externa underleverantörer.

– Investeringen kommer inte påverka personalläget utan vi ökar kapaciteten och våra möjligheter att behålla tillverkningen själva, säger Tommy Karlsson.

SKF i Hofors har både produktutveckling och produktion av kopplingar som går till främst marin industri, men leveranser sker också till kraft- och vindindustrin samt även annan tung industri. Kopplingen sammanfogar två axlar och överför kraft till nästa axel i ett framdrivningssystem. Det råder idag hög efterfrågan på större kopplingar till marin industri där produkterna återfinns i propelleraxlar och i framdrivningssystemet av större fartyg. Största delen av produktionen går på export till kunder i Europa, USA, Kina, Korea och Japan men även till kunder i Sverige.

SKF har haft tillverkning i Hofors sedan 1940 och enheten omfattar idag 60 anställda och ingår i SKF Power Transmission.

SKF Sverige AB är ett dotterbolag inom SKF-koncernen som, förutom kopplingar och bultar från Hofors, tillverkar sfäriska rullager, CARB, högtemperaturlager, lagerhus, smörjsystem, tätningar, ställdon, maskinövervakningssystem och keramiskt pulver. SKF Sverige har verksamhet i Göteborg, Hofors, Katrineholm, Kiruna, Landskrona, Limmared, Linköping, Ljungaverk, Luleå, Stockholm (Spånga) och Örnsköldsvik. Företaget är certifierat enligt ISO 14001, OHSAS 18001 och ISO 50001.




Källa: SKF