Svensk industrihistoria firas när Lindab fyller 60 år


2019-02-06

I 60 år har Lindab förenklat byggandet. På bilden produceras en rörböj på Lindabs fabrik under 60-talet.
Bild: Lindab
I 60 år har Lindab förenklat byggandet. På bilden produceras en rörböj på Lindabs fabrik under 60-talet.

Det började som ett litet plåtföretag på skånska Bjärehalvön. Sedan dess har Lindab vuxit till ett multinationellt börsbolag med fler än 5000 anställda i över 30 länder. När företaget nu fyller 60 år den 6 februari firas samtidigt en bit svensk industrihistoria.

Den 6 februari 1959 grundas AB Lidhults Plåtindustri i Grevie i nordvästra Skåne av Lage Lindh och Valter Persson. Det är starten på det företag som 10 år senare får namnet Lindab AB. Redan från starten blev sunda företagsvärderingar en av bolagets hörnstenar. Jordnära, ordning och reda och kundens framgång var ledorden. Något som skulle visa sig vara en vinnande strategi. Det som startade som en liten verksamhet för plåtbearbetning på skånska Bjärehalvön har idag vuxit till ett multinationellt bolag som förser den internationella byggindustrin med eftertraktad ventilationsutrustning och andra byggrelaterade produkter.

– Vi arbetar fortfarande efter de värderingar som fastställdes när Lindab grundades. Då kallades det för gott handelsmannaskap. Det handlade om att sätta kunden i centrum och göra allt för att kunden skulle bli framgångsrik. Det är i princip det som man idag kallar för entreprenörskap, säger Ola Ringdahl, Lindabs koncernchef.


Vilar på svenskt stål
Sedan Ola Ringdahl tillträdde i juni 2018 har han fortsatt att imponeras av den företagskultur som Lindab vilar på. Företaget grundades under den svenska industrins guldålder och klarade sig bra genom de svåra åren i landet under mitten 1970- och början av 1980-talet. Förutom värderingarna nämner Ola Ringdahl det svenska stålet som en framgångsfaktor som har gjort Lindab starkt även i lågkonjunktur.

– Vi vilar på det svenska stålets starka traditioner. Svenska ståltillverkare är några av de bästa i världen och vi har samarbetat med flera av dem. På Lindab kan vi vårt stål och hur man handlar med det på bästa sätt, säger Ola Ringdahl.


Klimat och digitalisering
Precis som andra bolag idag arbetar Lindab med de utmaningar som industrin ställs inför i och med digitaliseringen. En annan utmaning för industrin är klimateffektivisering. Där ligger Lindab redan långt framme, bland annat tack vare sina energieffektiva ventilationslösningar.

– Vi kommer att fortsätta att arbeta efter de principer som har gjort det här bolaget framgångsrikt. Det är en framgångssaga och en bit av den svenska industrihistorien. Lindab har vuxit stadigt under årens lopp och kommer att fortsätta expandera i en takt som gör att vi hinner med. Vi vill växa med lönsamhet och kvalitet, säger Ola Ringdahl.




Källa: Lindab