Transdev satsar på strategiska samarbeten för autonom mobilitet


2019-02-06

Bild: Transdev

Transdev är idag ledande inom autonoma mobilitetslösningar och 3,5 miljoner resenärer har nyttjat deras autonoma fordon runt om i världen sedan 2005. För att utveckla sitt erbjudande med nya fordon och lösningar har de ingått partnerskap med ZF, e.GO och Torc Robotic. Partnerskapen lanserades officiellt i samband med CES19 mässan i Las Vegas tidigare i år.


Transdev har inlett samarbete med ZF, ett världsledande företag som tillverkar komponenter för bilindustrin och e.GO, elfordonstillverkare. Partnerskapet innebär att e.GO Mover Shuttle, ett elektriskt autonomt passagerarfordon, kombineras med Transdevs ”Autonomous Transport System”, som omfattar trafikledningssystem för autonoma fordon och en app för resenärerna. Komponentföretaget ZF kommer att utrusta fordonet med kör- och styrsystem med sensorer.

Fordonet och den nya mobilitetslösningen kommer att lanseras 2020 i Frankrike och Tyskland. Huvudsyftet är att tjänsten ska ta resenärerna den första och sista sträckan på resan. Lösningen kommer att implementeras inom trafikområden där Transdev redan idag driver kollektivtrafik i syfte att öka flexibiliteten och göra det mer attraktivt att resa kollektivt och välja bort den privata bilen.

– Den här typen av strategiska samarbeten är en del i vår ambition att kunna erbjuda nya tjänster för att utveckla kollektivtrafiken. Det är viktigt för oss för att kunna möta framtiden och erbjuda de mest flexibla, hållbara och lättillgängliga mobilitetslösningar till både regionala myndigheter och privata kunder, säger Christian Monstein, Innovationschef på Transdev Sverige AB.


I-Cristal kör snart i Frankrike
I slutet på 2017 presenterade Transdev och Lohr ett nytt autonomt elfordon som kallas för I-Cristal och som kan köra i 50 km/h. Fordonet är utrustat med både Transdevs autonoma körintelligens, Transdev Transportation Techonology och Transdevs Universal Routing Engine (URE). I-Cristal kan användas i olika sorters trafik på öppen gata, från fasta tjänster till anropstyrd trafik och är utrustad med ett snabbladdningssystem som kan ladda batterierna på bara 90 minuter.

Torc Robotic ansluter sig nu till partnerskapet och utrustar I-Crystal med sin programvara ”L4 Asimov Autonomous” och nya sensorer. Parterna har redan testat fordonet inom stängda områden och så fort alla tillstånd är klara kommer nya tester att genomföras på öppen gata. I-Cristal kommer att sättas i trafik i Paris på en dedikerad körbana mellan Massys station och Paris-Saclay universitet, samt att köras i Rouen där Transdev deltar i projektet ”Rouen Normandy Autonomous Lab”, Europas första mobilitetstjänst för anropsstyrd trafik.




Källa: Transdev