NSC fyller 30 år och inviger Nordens största superdator


2019-01-18

Superdatorn Tetralith vid Nationellt Superdatorcentrum, NSC.
Bild: Thor Balkhed
Superdatorn Tetralith vid Nationellt Superdatorcentrum, NSC.

Nationellt superdatorcentrum, NSC, vid Linköpings universitet firar 30 års verksamhet med att inviga fem nya superdatorsystem, ett av dem är Nordens för närvarande snabbaste och mest kraftfulla superdator Tetralith.

Nationellt superdatorcentrum startade vid Linköpings universitet som Sveriges första superdatorcentrum år 1989 då även en Cray X/MP köptes in, dåtidens mest kraftfulla superdator. Sedan dess har datorkraften ökat från dåtidens ca 1000 Mflops till dagens närmare 4 petaflops (en ökning från 109 till 1015 flyttalsoperationer per sekund).

Användningen har även breddats och i dag råder hård konkurrens om datorkraft för beräkningar av bland annat flöden och turbulens, materialegenskaper, väderprognoser och klimat, maskininlärning och artificiell intelligens.

NSC är i dag ett av sex svenska superdatorcentrum vars resurser i huvudsak finansieras av SNIC, Swedish National Infrastructure for Computing, som i sin tur får finansiering från Vetenskapsrådet, VR.

– Tetralith, som är finansierad av SNIC, är nu på plats. Det är Nordens största superdator och den kommer att användas av akademiska forskare från hela landet, säger Matts Karlsson, professor vid LiU och föreståndare för NSC.

Förutom Tetralith invigs även Sigma, finansierad av Linköpings universitet för lokal akademisk forskning,Stratus och Cirrus, två superdatorer för nordiska väderprognoser, finansierade av SMHI och MET Norway samt Nebula, finansierad av MET Norway för forskning och utveckling. Sammanlagt handlar det om inte mindre än 2 896 beräkningsservrar, varav 1892 i Tetralith.

Utöver invigningen ägnas dagen åt att fira att Sveriges äldsta superdatorcentrum nu är 30 år.
– Jubileet NSC 30 år handlar om nutid, men även dåtid och framtid – det finns något för alla: historia, invigningar och presentationer av aktuell forskning i absolut framkant, intygar Matts Karlsson.




Källa: LiU