Bättre och mer detaljerade undersökningar på Karolinska Universitetssjukhuset med kombinerad superkamera


2019-01-11

Lennart Blomqvist, professor och FoU-chef inom Bild och Funktion.
Bild: Stefan Zimmerman
Lennart Blomqvist, professor och FoU-chef inom Bild och Funktion.

PetMR-kamera röntgenbild.
Bild: Karolinska Universitetssjukhuset
PetMR-kamera röntgenbild.

Med den nya PET/MR-kameran blir Karolinska Universitetssjukhuset tredje sjukhus i Sverige att erbjuda denna teknik. PET/MR-kameran, som ger bättre vävnadsdistinktion och mer detaljerad visualisering, kommer att användas både inom vård och forskning.

PET/MR-kameran ger en stor mängd anatomisk och funktionell information – i en och samma undersökning av cancer, hjärt-kärlsjukdom, generella ämnesomsättningsrubbningar eller neurologiska skador. Den höga precisionen, att visa exakt var tumören eller sjuka nervbanor sitter, kan också göras med mindre stråldos än tidigare var möjligt.

Traditionell PET-teknik innebär att spårsubstans injiceras i patienten som sedan undersöks med hjälp av skiktröntgen (PET/Datortomografi). Med den kombinerade PET/MR-kameran kan den injicerade spårsubstansen visualiseras betydligt mer detaljerat i kroppens vävnader.

– Vi får en bättre möjlighet till vävnadsdistinktion och en bättre uppfattning om var cancern finns och svarar på behandling, säger Lennart Blomqvist, professor och FoU-chef inom Bild och Funktion.

PET/MR-kameran ska användas kliniskt till cirka 40 procent, och till övriga 60 procent för forskning, framför allt för avancerad utvärdering av nya behandlingsmetoder. Utrustningen är också ett exempel på ett brett kompetenssamarbete inom Bild och Funktion.

– Den blir den naturliga länken mellan sjukhuset och forskningen, juvelen i kronan, säger Lennart Blomqvist.

De patienter som kommer att kunna remitteras till PET/MR-kameran är dels unga individer som förväntas behöva upprepade, avancerade undersökningar under lång tid och där särskild hänsyn till stråldos behöver tas. Det kan även handla om speciella frågeställningar som komplicerade cancerfall, hjärt- och kärlsjukdomar samt sjukdomar i hjärnan.

 

FAKTA:
• PET står för positronemissionstomografi där det vanliga spårämnet är en radioaktiv sockerlösning som sprutas in i blodet på patienten. Lösningen tas upp av vävnaden som, beroende på vilken vävnad det rör sig om, förbrukar olika mycket näring. Exempelvis lyser tumörer och inflammationer upp av den radioaktiva sockerlösningen.

• Ytterligare två PET/MR-kameror finns i Sverige, i Umeå och Uppsala. Det finns ca 50 stycken i världen.

• Apparaten kan även användas som vanliga MR-kameror separat, när den inte används om kombinerad PET/MR.




Källa: Karolinska Universitetssjukhuset