Veoneer tecknar avtal med global tillverkare – utvecklar nästa generations lidar-system


2019-01-08

Bild: Veoneer

Veoneer, världens största företag specialiserat på förarassistanssystem, ADAS, och autonom körning har vunnit ett kontrakt från en global biltillverkare gällande konstruktion och massproduktion av lidar-system för självkörande bilar.

Veoneers lidar-system använder pulserande laser för att mäta avstånd, hastighet och vinkel med hög precision. Lidar-enheten kan klassificera objekt, känna av körfältsmarkeringar och ge ett självkörande fordon en exakt positionsbestämning relativt en högupplöst karta.  

Veoneer kommersialiserar ett ”surround view” lidar-system, som baseras på Velodynes skalbara referensdesign för lidar och grundläggande 3D-teknologi. Veoneer fungerar som kommersiell och teknisk kontakt gentemot den globala biltillverkaren i denna affär. Enligt ett särskilt licensavtal gällande tekniken överlåter Velodyne en detaljerad referensdesign till Veoneer, som då kan ta ansvar för fordonsanpassningen, inklusive lidar-systemets implementering av cybersäkerhet och funktionell säkerhet. 

– Lidar är en viktig sensor för att möjliggöra självkörande bilar, säger Jan Carlson, styrelseordförande, verkställande direktör och koncernchef för Veoneer, Inc.
– Vi är stolta över möjligheten att få leverera nästa generations lidar-system till en global biltillverkare. Det stärker ytterligare vår utveckling mot att leverera pålitliga och innovativa lösningar till bilindustrin.




Källa: Veoneer