Kombinera fritt med nästa generations modulära drivsystem


2018-12-12

Bild: ebm-papst

ebm-papst kompakta och energisnåla DC-motorer i serien ECI (Elektroniskt kommuterade interrotor-motorer) används inom en mängd olika användningsområden och i branscher med starkt skiftande krav på drivlösningarna. Några exempel är när industrin automatiserar, inom förpackningsindustrin och i medicintekniska lösningar. Kraven på drivlösningarna, och därmed behoven att göra applikationsanpassningar, varierar och därför har ebm-papst utvecklat det modulära ECI-konceptet.

Det är moduluppbyggnaden hos ECI 42, motorerna har en diameter på endast 42 mm, som ger möjligheter till applikationsspecifik konfigurering. Det är några år sedan som ECI-konceptet lanserades på marknaden och nu är det dags för generation två av ECI-42. Motorerna har genomgått en omfattande uppgradering och bland nyheterna märks IP54-kapsling och ny teknik för enkel industriell anslutning.

Ökad flexibilitet
ECI-42 kan konfigureras för en mängd olika applikationer och flexibiliteten har ökat genom att enheterna kan fås med encoders (12 bitars upplösning) och industriella pluggar som förenklar elektriska anslutningar i olika industrimiljöer. Till nyheterna hör också en radiellt vinklad kontakt med bajonettfattning som enkelt kan vridas och kopplas in automatiskt.

För applikationer med små inbyggnadsmått finns också en axiell pluggmodul. En 42 mm enhet är själva hjärtat i modulsystemet ECI-42. Kärnan i alla konfigurationer är en borstlös, elektroniskt kommuterad internrotormotor med en diameter på 42 mm och statorlängder på 20 eller 40 mm.

Motorn uppnår utgångsnivåer på cirka 45 eller 90 watt vid ett nominellt vridmoment på 110 eller
220 mNm och en nominell hastighet på 4000 rpm. Motorerna finns i industristandardkonstruktioner på 24 och 48 VDC. Sensorer för detektering av rotorpositionen är integrerade. Konceptet kommer att utökas med smarta integrerade elektroniska moduler som till exempel hastighets- och positionsregulatorer med möjlighet till ett bussgränssnitt.


Olika transmissionsmoduler finns tillgängliga, exempelvis planetväxlar, vilket möjliggör en optimal anpassning av motorhastigheten till kraven i en viss applikation. Det finns också moduler med fjädertryck och permanentmagnetbroms för applikationer där det ställs krav på säkerhetsstopp, fasthållande och inbromsning.Källa: ebm-papst