Energieffektiva fläktar för kylkabinett på stormarknader


2018-12-05

En av ebm-papst EC-fläktar med energibesparande motor (ESM – Energy Saving Motor) som utvecklats för installation i bland annat kylkabinett på stormarknader.
Bild: ebm-papst
En av ebm-papst EC-fläktar med energibesparande motor (ESM – Energy Saving Motor) som utvecklats för installation i bland annat kylkabinett på stormarknader.

Olika typer av kylkabinett på stormarknader blir allt vanligare för förvaring och exponering av både livsmedel och drycker. Gemensamt för denna typ av kylförvaring är mycket långa driftstider och olika temperaturnivåer. Drycker behöver till exempel inte förvaras under samma låga temperaturer som färska livsmedel. Denna typ av kylkabinett för stormarknader är ett viktigt applikationsområde för ebm-papst och det har också utvecklats ett brett fläktprogram som täcker in i princip alla typer av kylapplikationer inklusive frysdiskar.

I dessa fläktar används extremt effektiva, och energisnåla, EC-motorer. Bland flera olika energieffektiva varianter finns en energibesparande motor av typ ESM (Energy Saving Motor) som utvecklats speciellt för installation i kylkabinett.

Med en effektivitetsnivå på upp till 70 procent förbrukar den bara en tredjedel av energin jämfört med konventionella asynkrona skuggpoliga motorer. De kompakta EC-motorerna finns både som OEM-komponenter och som kompletta fläktenheter som enkelt installeras enligt ebm-papst koncept plug & play.

Axialfläktar, diagonalfläktar och ATEX-fläktar
I ebm-papst fläktprogram finns både axialfläktar som är konstruerade för installation under kylhyllor, och diagonalfläktar för installation i bakpanelen på kylkabinett. Tack vare sin extremt plana design passar dessa fläktar i begränsade utrymmen och de ha konstruerats för att klara det högre baktryck som ofta uppstår i denna typ av kabinett.

ebm-papst har också den energibesparande NiQ-motorn som gör att det går smidigt att konvertera även relativt gamla kylenheter. Den är mekaniskt kompatibel med befintliga skuggpoliga motorer och då den har samma dimensioner är det möjligt att göra ett motorbyte enligt principen 1:1.

En högaktuell fråga när det gäller kylkabinett, och andra kylenheter, är vilket kylmedel som används. EU:s direktiv 517/2014 har varit i kraft sedan 1 januari 2015 och reglerar användning av brandfarliga köldmedier som har en negativ miljöpåverkan. Utvecklingen har lett till att det vid sidan av traditionella köldmedel kommit ekologiska alternativ till halogenerade köldmedel som isobutan, propan och propen.

Ett problem är dock risken för att de giftfria kolvätena vid tekniska fel kan bilda explosiva blandningar. Fläktmotorer och kompletta fläktenheter från ebm-papst uppfyller kraven i den europeiska standarden EN 60335-2-89 (Särskilda krav på kommersiella kylaggregat) och uppfyller därför säkerhetskraven för merparten av de kylkabinett och kylsystem som används på exempelvis stormarknader eftersom kylkretsarna arbetar med en kylvätskekvantitet på maximalt 150 g.

När det gäller kylkretsar med högre kapacitet kan det vara möjligt att dela upp kretsarna för att den maximala nivå som anges i standarden inte ska överskridas. Om det inte är möjligt erbjuder ebm-papst explosionssäkra fläktar med en energibesparande motor i enlighet med ATEX-godkännande för köldmedier över 150 g. Dessa fläktar överensstämmer med ATEX-standarden EN 60079 och är därför även godkända för användning i stora kylsystem samt i så kallade kaskadsystem med mer än 150 g brandfarligt kylmedel.




Källa: ebm-papst