Furhat Robotics och TNG utvecklar världens första fördomsfria rekryteringsrobot


2018-11-22

Arbete pågår med att utveckla Tengai - Furhat Robotics och TNG:s nya fördomsfria rekryteringsrobot Tengai.
Bild: Furhat Robotics
Arbete pågår med att utveckla Tengai - Furhat Robotics och TNG:s nya fördomsfria rekryteringsrobot Tengai.

Vd Samer Al Moubayed, en av Furhats fyra grundare.
Bild: Furhat Robotics
Vd Samer Al Moubayed, en av Furhats fyra grundare.

Åsa Edman Källströmer, VD TNG Group Ab.
Bild: TNG
Åsa Edman Källströmer, VD TNG Group Ab.

Furhat Robotics, som nyligen lanserades sin senaste version av den sociala roboten Furhat, och TNG – specialister inom fördomsfri rekrytering – har inlett ett samarbete där de gemensamt ska ta fram världens första fördomsfria sociala rekryteringsrobot. Roboten ska kunna bedöma jobbsökande objektivt – oavsett ålder, kön, bakgrund och utseende.

Den färdigutvecklade roboten, ”Tengai Unbiased”, kommer kunna genomföra kompetensbaserade intervjuer och assistera med objektiva urval så att inga jobbsökare väljs bort baserat på fördomar, magkänsla eller diskriminerande grunder. Något som tyvärr är vanligt inom rekrytering idag.

En undersökning som TNG genomförde våren 2018 visar att 73 procent någon gång tror sig ha blivit bortvald på grund av sin ålder, kön, etnicitet, handikapp, sexuell läggning, utseende, vikt eller hälsa i samband med att de sökt jobb.

Samarbetet bygger på Furhat Robotics kunskap om sociala robotar och TNG:s mångåriga erfarenhet av att utveckla och arbeta med en fördomsfri-, objektiv- och vetenskaplig rekryteringsprocess. Nyligen lanserades den senaste versionen av Furhat-roboten. Det är på den plattformen som företagen nu gemensamt utvecklar Tengai.

Unikt användargränssnitt
– På Furhat anser att vi att sociala robotar är det mest naturliga, tillgängliga och engagerande användargränssnittet för människor och speciellt väl fungerar de inom rekrytering och för att lyckas behöver vi arbeta med branschledande experter inom området, säger Samer Al Moubayed, VD på Furhat Robotics som fortsätter:

– Det är därför glädjande att TNG, som är ledande inom fördomsfri rekrytering, tillsammans med oss utvecklar en av de första kommersiella applikationerna för Furhat. Vi är väldigt inspirerade av deras vision att ta bort fördomar ur rekryteringsprocessen eftersom det ger fler människor möjlighet att få jobb och att arbetsgivare rätt kandidater. 

– Samarbetet med Furhat Robotics kommer ta fördomsfri rekrytering till nästa nivå. Vi har arbetat med objektiv rekrytering i flera år och har undersökt olika AI-plattformar och robotlösningar, men det var först när vi hittade Furhat som vi kände att vi hittat rätt, säger Åsa Edman Källströmer, VD på TNG och fortsätter:
– Med Furhat kan vi skapa en mer fördomsfri kompetensbaserad urvalsprocess och en helt unik kandidatupplevelse som dagligen kommer att engagera och motivera jobbsökare. När Tengai är färdigutvecklad kommer vi bli ännu bättre på att objektivt lyfta fram rätt medarbetare till våra kunder, bidra till deras mångfaldsarbete och hjälpa oss i vår resa och vision att skapa en mer hållbar arbetsmarknad.

Följ utvecklingsarbetet
Målet med samarbetet är att under 2019 integrera Tengai i TNG:s rekryteringsprocess och därefter dra igång försäljningen av roboten i Sverige, samt på sikt internationellt. Projektet kommer också bidra till forskning inom fördomsfri rekrytering och sociala robotar via KTH. Men först ska Tengai tränas att bli fördomsfri. Processen med att ge liv åt Tengai och det löpande utvecklingsarbetet kommer dokumenteras av de båda företagen på TNG:s blogg.




Källa: TNG