AGA lanserar ny produkt för snabbkylning av flytande livsmedel


2018-11-15

AGA:s nya produkt för snabbkylning av flytande livsmedel - ACCU-CHILL® Sauce Cooling.
Bild: AGA
AGA:s nya produkt för snabbkylning av flytande livsmedel - ACCU-CHILL® Sauce Cooling.

I livsmedelsindustrin är det en utmaning att tillräckligt snabbt kunna kyla ner processade flytande livsmedel för att minska risken för bakteriell tillväxt före paketering eller distribution. AGA lanserar nu ACCU-CHILL® Sauce Cooling – en ny produkt där flytande kväve via en patenterad kryoinjektionsteknik sprutas in direkt i livsmedlet som kan kylas ned på bara några sekunder. Produkten lanseras i samband med den pågående FoodTech-mässan i danska Herning.

– Kylning med vår nya produkt ACCU-CHILL® SC och flytande kväve säkerställer att såser och soppor bibehåller smak, struktur och kvalitet bättre än när man använder traditionella kylmetoder, säger Peter Jansson, chef för Affärsområde Livsmedel på AGA Gas AB.

Den nya tekniken innebär att flytande kväve - som har en temperatur på -196ºC - sprutas direkt in i soppan eller såsen, detta ger en snabbare och mer energieffektiv kylning jämfört med alla andra tillgängliga lösningar på marknaden idag. Energin från det kalla kvävet fördelas snabbt och effektivt i den varma produkten. Operatören arbetar med förinställda parametrar som tid, temperatur och vridmoment på pumputrustningen och styrsystemet reglerar automatiskt det kryogena flödet för att uppnå jämn och exakt temperatur.

– Lösningen med vår nya ACCU-CHILL® SC ger livsmedelsproducenter möjlighet att snabbare och mer exakt kyla ner varma, pumpbara produkter. Att använda kväve med dess låga temperatur bidrar också till en bibehållen produktkvalitet och i de flesta fall en förlängd hållbarhetstid. Utrustningen har få delar, är enkel att plocka isär och går snabbt att rengöra - vilket minskar tiden mellan produktbyten, säger Peter Jansson.

Fördelar med ACCU-CHILL® SC:

• Snabbkylning ger effektiva och kvalitetssäkrade produktionsbatcher.
• Hög kapacitet i förhållande till sin storlek och låg investering.
• Bibehållen produktkvalitet och längre hållbarhetstid.
• Energieffektiv.
• Litet underhållsbehov – utrustningen har få rörliga delar och är enkel att rengöra med begränsad mängd vatten och rengöringsmedel.
• Ökad kontroll och hög flexibilitet i tillverkningsprocessen.
• Mindre avfallshantering.




Källa: AGA