Ahlstrom-Munksjö utvecklar ett nytt biologiskt nedbrytbart förpackningsmaterial tillsammans med fem samarbetspartners


2018-11-08

Ahlstrom-Munksjö har ett inlett ett samarbete med fem andra bolag för att utveckla en ny förpackningslösning som baserar sig på flexibla papperslösningar.

Målsättningen med samarbetet är att ta fram ett förnybart, biologiskt nedbrytbart och återvinningsbart flexibelt pappersbaserat förpackningsmaterial genom att ersätta befintliga material med mer hållbara material, och därmed minska mängden plastfilm. Marknadspotentialen för lösningen är betydande, då marknaden för flexibla plastförpackningar för tillämpningar inom torra livsmedel på årsbasis i Europa uppskattas till cirka 3,7 miljarder euro. (1)

Flexibla förpackningsmaterial används i stor utsträckning till omslagspapper för livsmedel, djurmat och flera andra förpackningslösningar inom andra användningsområden, som vi möter i livsmedelsbutiker.

Normalt innehåller en flexibel förpackningslösning av plastfilm och/eller en aluminiumfolie som bildar ett skydd mot vattenånga, syre och föroreningar. Nackdelen med att använda plast och aluminium i förpacknigen är förknippat med slutskedet av förpackningens livscykel, då förpackningen blir avfall. Inom den normala avfallshanteringen antingen bränns förpackningsmaterialet eller så hamnar det i deponi.




Källa: Ahlstrom-Munksjö