Nynas fyller 90 år


2018-11-08

<span>Raffinaderiet byggs upp, 1928.<br /></span>
Bild: Nynas
Raffinaderiet byggs upp, 1928.


<span>Det brittiska fartyget S/S Earl anländer till raffinaderiet med den första lasten råolja som tagits till Sverige med båt.</span>
Bild: Nynas
Det brittiska fartyget S/S Earl anländer till raffinaderiet med den första lasten råolja som tagits till Sverige med båt.

När Nynas första raffinaderi togs i bruk i Nynäshamn 1928, var fokus på att förse den svenska marknaden med drivmedel. Idag ingår deras högspecialiserade oljeprodukter i allt från växellådor och gummi till flygplan, tak och vägar.

Allt började 1928. En av de stora svenska industripionjären Axel Axelsson Johnson, tillsammans med Charles Almqvist, var männen bakom byggandet av Sveriges första större oljeraffinaderi. Vid den tiden var olja redan en stor verksamhet i Amerika.

När användningen av motorfordon ökade i Sverige ökade också efterfrågan på asfalt och bensin. Därför var bitumen för asfalt den första produkten som skulle levereras från raffinaderiet i Nynäshamn. När antalet bilar växte, inkluderade produktionen även bensin för att hjälpa till med övergången från häst och vagn till bilar.

Från 1930 till 1980 var Nynas bensinstationer en vanlig syn i hela Sverige. Sedan kom energikrisen på 1970-talet och efter att ha omprövat sin strategi sålde Nynas nätverket av bensinstationer och började att omvandla Nynas till en global koncern med fokus på specialprodukter. I början av 1990-talet hade det moderna Nynas två affärsområden och började expandera sin bitumenförsäljning i Europa.

Som man brukar säga, resten är historia. I år firar de 90 års framgångar och lösningar, forskning och utveckling, investeringar och förbättringar, erfarenhet och expertis, förvärv och partnerskap och inte minst över 1 000 hängivna medarbetare runt om i världen.




Källa: Nynas