Stora Enso introducerar ECO – hållbar RFID-tagg för intelligenta förpackningar


2018-11-08

Stora Enso Intelligent Packaging ECO RFID production line.
Bild: Stora Enso
Stora Enso Intelligent Packaging ECO RFID production line.

Stora Enso lanserar en ny hållbar RFID-tagg under namnet ECO™ by Stora Enso. ECO är utformad för intelligenta förpackningslösningar inom distribution, detaljhandel och e-handel. Tekniken möjliggör pappersbaserade och återvinningsbara RFID-taggar för digital autentisering av förpackningar.

Stora Enso utvecklar och levererar intelligenta förpackningar baserade på RFID-teknik (Radio Frequency Identification) som gör att den förpackade produkten automatiskt kan spåras genom hela leveranskedjan. Med Stora Ensos ECO-teknik kan RFID-taggar integreras i en helt fiberbaserad pappersetikett, till skillnad från de traditionella plasttaggarna, vilket innebär minskad miljöpåverkan.

– ECO ger kunder och konsumenter ett hållbart alternativ samtidigt som vi ökar användningen av smart teknik i Stora Ensos förnybara produktportfölj, säger Martin Ros, chef för Intelligent Packaging hos Stora Enso. Vår ECO-teknik är unik då den ger RFID-slutanvändarna ett återvinningsbart och plastfritt alternativ, vilket möjliggör en såväl digital som hållbar förpackningsinfrastruktur.

Genom att integrera RFID-taggen i en pappersetikett blir tillverkningsprocessen mer skalbar och därmed också mer kostnadseffektiv - helt utan att kompromissa på funktionalitet och tillförlitlighet. ECO kan återvinnas på ett miljövänligt sätt tillsammans med pappers- och kartongmaterial. Dessutom uppnås hög ledningsförmåga till en lägre kostnad jämfört med antenner som görs av grafen eller silver. ECO-tekniken är tillgänglig nu och tillämpas i ett flertal projekt inom olika sektorer.




Källa: Stora Enso