Sättningen i Stora Stöten har fyllts igen


2018-11-05

Stora Stöten, dagbrottet vid Falu Gruva, som uppstod vid det stora raset i gruvan 1687.
Bild: Falu Gruva
Stora Stöten, dagbrottet vid Falu Gruva, som uppstod vid det stora raset i gruvan 1687.

Sättningen som uppkom nere i dagbrottet Stora Stöten för drygt ett år sedan har fyllts igen. Falu Gruva har kartlagt området med drönare - ett led i att ytterligare förstärka säkerhetsarbetet ovan jord.

Marken nere i Stora Stöten består av rasmassor från det stora raset 1687 - händelsen som ledde till att dagbrottet bildades. Genom åren har regn och smältvatten lakat ur marken, vilket ökar risken för skador, och i september förra året uppkom en sättning nere i dagbrottet.

I slutet av oktober pågick arbetet med att återställa marken. För att undvika att ytterligare tomrum fanns runtomkring sättningen genomfördes en sprängning i hålet. Därefter täcktes det med flera lastbilslass fyllnadsmassor som fraktades ner i Stora Stöten.

Skälet till att vänta ett helt år med att åtgärda sättningen är att gruvans säkerhetskonsult haft i uppdrag att övervaka eventuella förändringar i marken.

– Nu känner vi oss trygga med att sättningen är igenfylld och marken återställd, säger Lena Grönlund Myrberg, antikvarie kulturmiljö vid Falu Gruva.

Nyligen genomförde Falu Gruva en skanning av gruvområdet med drönare. Syftet är att förstärka säkerhetsarbetet ytterligare.

– Vi är hela tiden observanta på förändringar, både ovan och under jord. Med hjälp av drönaren har vi fastställt en rad mätpunkter som vi kan kontrollera, säger Lena Grönlund Myrberg.




Källa: Falu Gruva