Gripdonet PGN-plus-P från SCHUNK nu också i explosionsskyddat utförande


2018-10-23

För tunga gripdetaljer och krav på tålighet mot höga dynamiska krafter är det viktigt med en kraftfull styrning och höga gripkrafter.
Bild: SCHUNK
För tunga gripdetaljer och krav på tålighet mot höga dynamiska krafter är det viktigt med en kraftfull styrning och höga gripkrafter.

Hög gripkraft och tålighet mot hög dynamisk belastning.
Bild: SCHUNK
Hög gripkraft och tålighet mot hög dynamisk belastning.

Dammtätt utförande samt uppdaterings-kit för tidigare versioner.
Bild: SCHUNK
Dammtätt utförande samt uppdaterings-kit för tidigare versioner.

SCHUNK introducerar nu ännu en variant till flaggskeppet PGN-plus-P. Alla storlekar av gripdonet PGN-plus-P kan nu även fås i explosions skyddat utförande för användning i potentiellt explosiva applikationer. Senare under året kommer även ett dammtätt utförande att introduceras vilket breddar serien ytterligare, tillsammans med ett uppdateringskit för tidigare versioner. För att få en ännu högre flexibilitet kommer den nya dammtäta versionen att kunna kombineras med en mängd andra varianter som ATEX-utförande, korrosionsbeständigt utförande, högtemperaturutförande eller högprecisionsutförande. Dessutom kommer ytterligare nya storlekar vilket gör att serien nu utökas till att omfatta storlekarna 40 till 240. Över hela serien möjliggörs nu gripkrafter från 160 N till 5000 N.

Målet med PGN-plus-P är att löpande utveckla gripdonet så att högre gripkraft ges men med samma inbyggnadsmått. Det är också viktigt att gripdonets hus är så pass stabilt att vikten kan reduceras vid den geometriska grippunkten. Detta gör att gripdonet har en förmåga att ta upp högre dynamiska laster vilket är en viktig aspekt när gripdonet monteras på en robot. 2016 gjordes en viktig uppgradering av gripdonet där den inre kolven fick en ny form som gjorde att den verkande arean ökade med 15 % och att multitandsstyrningens verkande area ökade med hela 40%, vilket väsentligt ökade förmågan att ta upp sidobelastning och att använda ännu längre gripfingrar vilket är viktigt i många applikationer. De senaste årens kontinuerliga uppgraderingar har ännu en fördel, de inre delarna verkar med en lägre friktion vilket gör PGN-plus P nära helt underhållsfritt.

Stort urval av extra funktioner
Nu finns även fler skruvanslutningar tillgängliga vilket gör montaget mer flexibelt, extra fjäderkraft finns för applikationer som kräver högre grad av säkerhet samt nu också kompensationsenheter för att ta upp vinkelavvikelser. Givarprogrammet är även det uppgraderat till att nu omfatta både induktiva lägesgivare med justerbara lägeskammar till fullt integrerade magnetgivare eller flexibla givare som kan detektera upp till 5 olika positioner. Dessutom finns givare som kan kopplas upp trådlöst mot gripdonet vilket övervakar hela slaglängden vilket kan vara en stor fördel i trånga utrymmen eller applikationer i en aggressiv miljö.



Källa: SCHUNK