Stora Enso och Gasum ingår samarbete om att göra förnybar energi av spillvatten


2018-10-10

Bild: Gasum

Stora Enso och energibolaget Gasum har undertecknat ett avtal om byggandet av en biogasanläggning vid Stora Ensos pappersbruk i Nymölla. Anläggningen, som byggs och drivs av Gasum, kommer att förvandla brukets spillvatten till förnybar energi.

Gasum planerar att uppgradera biogasen till flytande biogas (LBG) som kan säljas som bränsle till bilar, bussar, lastbilar och färjor. Anläggningens produktion av flytande biogas (LBG) uppskattas till 75-90 GWh per år, vilket motsvarar den mängd bränsle som krävs årligen till över 200 genomsnittliga långtradartransporter i Sverige. Produktionen beräknas starta under 2020. 

– Det gläder oss att ingå i ett projekt som kommer att förvandla avfall till förnybar energi, säger Michael Lindemann, fabrikschef på Nymölla bruk. Att ersätta samhällets fossilbaserade bränslen med förnybara lösningar är för Stora Enso ett viktigt steg mot att bekämpa den globala uppvärmningen. Samarbetet med Gasum är ett utmärkt exempel på de gemensamma projekt som Stora Enso deltar i för att arbeta med detta. 

– Vi är glada över det samarbete vi har med Stora Enso kring en cirkulär ekonomi. Biogasanläggningen är en hållbar lösning för att ta hand om spillvatten. Gasum jobbar aktivt med att bygga upp ett ekogassystem för industri, sjöfart och vägtransporter i Norden, säger Gasums vd Johanna Lamminen. 

För Gasum uppgår den totala investeringen i projektet till ungefär 27 MEUR och för Stora Enso till ungefär 5 MEUR. Gasum har fått investeringsstöd på 121,5 miljoner kronor (12,7 MEUR) från Naturvårdsverkets program ”Klimatklivet”. 

Nymölla-bruket i Skåne har en årlig produktionskapacitet på 340 000 ton massa och 485 000 ton träfritt obestruket papper (WFU) för kontorsbruk. Multicopy, Stora Ensos varumärke för kopieringspapper, tillverkas i Nymölla.



Källa: Stora Enso