Swecon har landat ett ramavtal med FMV


2018-10-09

2010 fick Swecon en prestigeorder från FMV till ett sammanlagt värde av drygt 365 miljoner kronor. Nu har Swecon tecknat ett ramavtal om leverans av hjullastare.
Bild: Swecon
2010 fick Swecon en prestigeorder från FMV till ett sammanlagt värde av drygt 365 miljoner kronor. Nu har Swecon tecknat ett ramavtal om leverans av hjullastare.

Swecon har tecknat ett ramavtal med Försvarets Materielverk, FMV, om leverans av Volvo hjullastare. Avtalet löper över två år med möjlighet till förlängning i ytterligare två år.
– FMV talar om ett behov av cirka 50 nya hjullastare om året, men det är svårt att säga exakt var det landar, säger Tomas Nieminen, Manager Project Sales på Swecon.

Upphandlingen inleddes i december förra året och strax före semestern blev ramavtalet undertecknat och klart. En stor och viktig affär för Swecon, men samtidigt en i raden av flera uppdrag mot FMV.

– Vi har en lång och ömsesidigt positiv relation med FMV, men varje upphandling är en affär för sig och sker i konkurrens med leverantörer i hela Europa, säger Tomas Nieminen. 

Upphandlingen kan ses i ljuset av att regering och riksdag allt mer betonat vikten av en modernisering av materiel inom försvaret. I statsbudgeten för 2018 fick totalförsvaret 2,7 miljarder kronor mer, varav 2,3 miljarder kronor gick till det militära försvaret.

Fyra modeller
Vid det senaste Folk och Försvarfanns det bland annat en diskussion om hur pengarna ska fördelas mellan olika vapensystem och s.k. ”mängdmateriel” där maskiner och fordon ingår.

– Maskinanskaffningen som ramavtalet handlar om – Volvo L35, L60, L90 och L110 – syftar i första hand till att fylla behov inom logistik och materialhantering för Försvarsmakten och FMV, säger Tomas Nieminen.

Maskinerna är i grunden standardutrustade men med vissa specialanpassningar för att möta kraven i upphandlingen. Dessutom täcker avtalet även en rad optioner.

Service och reservdelar
– Avtalet omfattar även vidmakthållande genom tekniskt systemstöd och support samt reservdelar och servicetillgänglighet.

Försvarets behov är som sagt cirka 50 nya maskiner per år, men exakt hur många maskiner som ropas av är omöjligt att säga på förhand. Ramavtalet har dock redan tagits i bruk, då FMV beställt 15 nya hjullastare till ett värde av drygt 40 miljoner kronor.

Den senaste stora FMV-affären





Källa: Swecon