RISE bidrar till skapandet av internationell grupp för återvinning av plast


2018-10-08

Det är nu klart att Sverige ska driva en ny internationell arbetsgrupp inom ISO för plaståtervinning. Beslutet togs under den årliga ISO-mötesveckan för plast som nyligen hölls i Japan.

Efter ett års intensivt arbete fick Swedish Standards Institute, SIS, med stöd av RISE och plastindustrin mandat att bilda och leda en internationell arbetsgrupp för mekanisk och kemisk plaståtervinning. Experter från RISE har bland annat bidragit med att ta fram tekniska underlag.

Standarder inom plaståtervinning behövs för att organisationer enklare ska kunna ställa om och börja använda återvunnen plast i större utsträckning, vilket i sin tur leder till en mer hållbar plastanvändning.

– Det här är ett lyckat exempel på hur forskning, industri och standardisering kan samarbeta för att utveckla plaståtervinningsindustrin med navet i Sverige. Att det nu skapas harmoniserade standarder världen över kan bidra till utvecklingen av återvinningssektorn och öka efterfrågan på återvunnet plastmaterial, säger Nazdaneh Yarahmadi, forskningschef på Rörcentrum på RISE och ordförande för Plast och Miljögruppen på SIS. 

Ett tiotal länder har redan visat intresse för att delta, däribland Tyskland, Kina, Frankrike, Indien och USA. Gruppen, som får namnet "Mechanical and Chemical Recycling", kommer att fokusera på mekanisk och kemisk återvinning inklusive de steg som kommer precis före återvinningen. Den internationella gruppens första uppgift blir att identifiera de största behoven av standarder inom området. Experter från RISE kommer att delta som sakkunniga i arbetsgruppen.




Källa: RISE