Bilfinger Engineering delprojektör för ny kvävgaskompressor till AGA


2018-10-05

AGAs nya kvävgaskompressor i Stenungsund.
Bild: Bilfinger
AGAs nya kvävgaskompressor i Stenungsund.

Bilfinger Engineering fick under 2017 i uppdrag av AGA att projektera installationen av en ny kvävgaskompressor, kallad NK-14. AGAs syfte är att öka leveranskapaciteten av kväve till en av deras storkunder inom industriklustret i Stenungsund.

I projektet upphandlade AGA kompressorn och Bilfinger designade alla anslutande system som behövdes, detta innefattade:

Bilfinger upphandlade även installationsentreprenaderna.

Tidplanen var tuff, start design tidigt 2018 och installation i början av juni. Projektering innebär alltid hantering av olika utmaningar, inte minst sena ändringar.

NK-14-projektet var inget undantag, men utmaningarna överbryggades tillsammans på ett mycket bra sätt av AGA, Bilfinger och projektgruppen.

– Bilfingers ingenjörer skiljer sig från andra konsultbolag på en viktig och positiv punkt, nämligen att de är hands-on och gärna är med ute i verkligheten i projektets alla delar, säger Anders Eklund, Projektledare för NK-14.

Strax innan installationsfasen skulle inledas, kom beskedet att kompressorn var sju veckor försenad. Installationsarbetet fick ställas om till en kompressorleverans i mitten av juli, dvs mitt under industrisemestern.
Tack vare en bra projektering, samt framför allt mycket bra och flexibla entreprenörer, inte minst mekaniker, elektriker och instrumenttekniker från Bilfinger UHC i Stenungsund, kunde installationen slutföras, trots semesterperioden.

Bilfinger kunde lämna över NK-14 i driftklart skick till AGA, innan AGA’s deadline.

HSE är högsta prioritet i allt Bilfinger arbetar med, och vi är därför extra stolta att över att projektet löpt helt utan HSE incidenter.

– Jag är mycket nöjd att Bilfinger lyckades genomföra ett tidspressat projekt utan HSE incidenter och på tid, avslutar Anders Eklund.




Källa: Bilfinger