KONE får stororder – utrustar finska Västmetrons andra fas


2018-10-05

Bild: Kone

KONE har vunnit en order gällande leverans av hissar och rulltrappor till andra fasen i ett av Finlands största infrastrukturprojekt: Västra tunnelbanan i Helsingfors. Denna fas kommer att addera ytterligare sju kilometer tunnelbanelinje och fem nya tunnelbanestationer på Esbo-sidan av linjen.

KONE kommer underlätta flödet av människor ner till själva tunnelbanan och runt om i tunnelbanesystemet. 27 st KONE MonoSpace®-hissar, fyra KONE Snedbanehissar och 42 st KONE TransitMaster™ 140 rulltrappor kommer att installeras. All utrustning är konstruerad för intensiv belastning och hissarna kan också användas vid brand.

KONE levererade även People Flow lösningarna till projektets första fas, där tunnelbanelinjen förlängdes västerut från Helsingfors till den närliggande staden Esbo. Länsimetro Oy är projektets huvudutvecklare.

– Många av de tekniska kraven i Västmetron är inte synliga för passagerna. Hissarna, snedbanehissarna och rulltrapporna är däremot det, och de är en viktig del av resan, kundupplevelsen och den allmänna tillgängligheten på stationerna, säger Ville Saksi, Chief Executive Officer på Länsimetro Oy.

Västmetron kommer också nyttja KONEs nya intelligenta servicekoncept - KONE 24/7 Connected Services. Med hjälp av IBMs IoT (Internet of Things) plattform Watson övervakas och analyseras data i realtid via sensorer som är kopplade till hissarna och rulltrapporna. Tekniken kan förutse problem innan de uppstår vilket betyder minimerat antal driftstopp, färre fel samt tillgång till detaljerad information om underhållsarbetet för kunden.

KONE har lång och gedigen erfarenhet av att leverera lösningar för att människor ska kunna förflytta sig snabbt, säkert och bekvämt i offentliga rum. I Sverige har KONE sedan många år tillbaka ansvar för servicen av hissar och rulltrappor för Stockholms Lokaltrafik och sköter sedan 1 juni i år, servicen på totalt 168 rulltrappor och 83 hissar i Stockholms City. Även i Köpenhamn har KONE nyligen tagit hem en stororder i ett nordiskt tunnelbanesammanhang. KONE kommer att leverera totalt 153 KONE TransitMaster®, 42 KONE MonoSpace® hissar samt fyra KONE TravelMaster® rullband till utvidgningen av Köpenhamn Metros 17 nya tunnelbanestationer, den nya linjen Cityringen. Invigningen av den utvidgade Köpenhamn Metro förväntas ske sommaren 2019.

– Tack vare våra senaste lösningar kan vi erbjuda ännu bättre service till nordiska infrastrukturprojekt, och göra det enklare att förflytta sig för de som använder tunnelbanan. Vi är glada över att nu kunna bidra med vår kunskap och erfarenhet kring stora infrastrukturprojekt runt om i världen också till den finska Västmetrons nya tunnelbanestationer, säger Rasmus Anjert, affärsområdeschef KONE Skandinavien.

Installationen av hissar och rulltrappor vid finska Västmetron är planerad att börja i slutet av 2019. Den andra fasen av den nya tunnelbanelinjen förväntas vara klar under 2023.



Källa: Kone