Tomas Lundqvist leder RISE arbete med att tillgängliggöra MAX IV och ESS för svensk industri


2018-10-04

Tomas Lundqvist, senior koordinator på RISE, är den som leder arbetet med att hjälpa svenskt näringsliv att dra nytta av anläggningarna.
Bild: RISE
Tomas Lundqvist, senior koordinator på RISE, är den som leder arbetet med att hjälpa svenskt näringsliv att dra nytta av anläggningarna.

Med MAX IV och den kommande anläggningen ESS får Sverige tillgång till världsledande forskningsinfrastruktur som möjliggör banbrytande forskning inom en rad områden. Helt nya typer av experiment väntas leda till framsteg inom bland annat materialutveckling, biovetenskap, medicin, energi och miljöforskning. Tomas Lundqvist, senior koordinator på RISE, leder arbetet med att hjälpa svenskt näringsliv att dra nytta av anläggningarna.

Som ett led i att bidra till ett konkurrenskraftigt näringsliv och hållbart samhälle satsar RISE egna medel för att tillgängliggöra MAX IV och ESS, och liknande anläggningar i Europa, för svensk industri. Först ut är MAX IV, som på ett kraftfullt sätt kan komplettera befintlig infrastruktur och utgöra en viktig del i den industrinära forskningen och RISE erbjudande gentemot kund.

– Vår ambition är att i ett nära samarbete med anläggningarna, akademin och andra aktörer utveckla MAX IV och ESS så att de blir mer relevanta och därmed mer intressanta för den industrinära forskningen, både den grundläggande och den mer tillämpade. Målet måste vara att det svenska näringslivet ska kunna dra maximal nytta av anläggningarnas placering i Sverige, säger Tomas Lundqvist som är koordinator för RISE satsning.

Tomas Lundqvist har en lång bakgrund av att introducera nya tekniker i olika typer av forskningsmiljöer, främst inom läkemedelsindustrin och har tidigare arbetat som direktör vid MAX IV med ansvar för Life Science och industrisamarbeten.

RISE satsning är resultatet av en flerårig dialog med företrädare för anläggningarna och inkluderar anställningen av ett antal tekniska experter inom avbildning, spridningsteknik respektive spektroskopi. Experterna kommer att vara placerade i Lund och hjälpa företag och forskargrupper att förbereda och genomföra experiment samt stötta dem i hanteringen av data och efterföljande analys. RISE är också del av ett ökande antal strategiska utvecklingsprojekt och här hjälper experterna MAX IV-personal med att anpassa experimentmiljöer och metoder så att de fungerar även för den industrinära forskning.



Källa: RISE