Sverige lämnar Gripenerbjudande till Bulgarien


2018-10-04

Gripen MS20.
Bild: Saab
Gripen MS20.

Den 1 oktober 2018 lämnade Försvarets materielverk (FMV) in det svenska Gripenerbjudandet till det bulgariska försvarsdepartementet. Det svenska erbjudandet omfattar åtta nya och fullt NATO-anpassade Gripen C/D för det bulgariska flygvapnet. 

Det svenska erbjudandet omfattar åtta nya NATO-anpassade Gripenplan av den senaste MS20-standarden, som kan levereras inom 24 månader efter kontraktet är undertecknat. Offerten inkluderar utbildning av piloter och mekaniker, samt full NATO-incidentberedskap inom ramen för den bulgariska budgeten. 

 Gripen är ett avancerat stridsflygplan i början av sin fulla livslängd. Den svenska offerten möter den bulgariska regeringens krav avseende budget, leveranstider och flygplansförmågor, säger Joakim Wallin, chef för export och internationell verksamhet, FMV.

 När Bulgarien väljer Gripen, är Saab och Sverige redo att samarbeta med den bulgariska försvarsindustrin inom flygplansunderhåll och överföring av viktig know-how till landet, vilket skulle bidra till att både behålla och skapa kvalificerade arbetstillfällen, säger Jonas Hjelm, chef för Saabs affärsområde Aeronautics.

 Relationerna mellan Sverige och Bulgarien är mycket goda. Det ekonomiska samarbetet är betydande, med en växande bilateral handel. De svenska företagens investeringar ökar i Bulgarien och sysselsätter för närvarande närmare 9000 personer i landet, säger Louise Bergholm, Sveriges ambassadör i Bulgarien.  

Gripen C/D är ett beprövat system och är idag en del av fem nationers luftförsvar; Sverige, Sydafrika, Tjeckien, Ungern och Thailand. Gripen används i den brittiska testpilotskolan, Empire Test Pilot School (ETPS), för utbildning av stridspiloter från hela världen. NATO-medlemmarna Tjeckien och Ungern deltar framgångsrikt med Gripen i NATO-uppdrag och gemensamma övningar med andra medlemsländer.

Utvecklingen av Gripen C/D pågår och systemet kommer att vara operationellt i minst trettio år till.






Källa: Saab