Kährs Group i forskningssamarbete för effektivare råvaruutnyttjande


2018-09-26

Företagsforskarskolan ProWOOD med doktorander, handledare och mentorer på studiebesök vid Kährs Groups anläggning i Nybro tidigare under året.
Bild: Kährs Group
Företagsforskarskolan ProWOOD med doktorander, handledare och mentorer på studiebesök vid Kährs Groups anläggning i Nybro tidigare under året.

Kährs Group, en svensk Europaledande tillverkare inom trägolv och PCV-fria plastgolv, deltar i företagsforskarskolan ProWOOD. Syftet är att främja innovation och öka konkurrenskraften hos svensk träindustri genom ett forskningsprojekt där tio doktorander ska bedriva forskning hos varsitt deltagande företag under fem år.


Samarbetet mellan Kährs Group och ProWOOD startade under hösten 2017 med målet att öka värdeskapandet och bättre utnyttja råvaran vid tillverkningen av trägolv. Genom att öka andelen av stocken som faktiskt blir trägolv uppnår man fördelar både i form av minskade kostnader och ett mer hållbart resursutnyttjande. Som ett led i detta rekryterades doktoranden Victor Grubii till projektet för att bedriva sin forskning i samarbete med Kährs Group. Han delar sin tid mellan Kährs kontor i Nybro och Linnéuniversitetet i Växjö i sina studier av hur företagets förädlingsprocess kan utvecklas för att effektivare utnyttja råvaran.   

 – Vi är glada och stolta över att kunna vara delaktiga i den här forskningen tillsammans med ProWOOD och Linnéuniversitetet. För att driva en hållbar affär måste vi löpande se över och utveckla våra produktionsprocesser, och vi ser med spänning fram emot de slutsatser som kommer att komma fram i forskningsprojektet, säger Samuel Dalén, COO, Kährs Group. 

Företagsforskarskolan ProWOOD verkar som en arena för utveckling och kunskapsspridning för träindustrin, och är ett gemensamt initiativtagande mellan Tekniska Högskolan i Jönköping, Linnéuniversitetet, KK-stiftelsen (Stiftelsen för kunskaps- och kompetensutveckling) och företag inom träindustrin. Satsningen finansieras av KK-stiftelsen, deltagande företag och lärosäten samt träregion Småland.  




Källa: Kährs Group