Preem skänker pengar till strandstädning


2018-09-25

Preem skänkar drygt 12 000 kronor till organisationen Ren kust, som arbetar för att Sverige ska få renare stränder.
Bild: Preem
Preem skänkar drygt 12 000 kronor till organisationen Ren kust, som arbetar för att Sverige ska få renare stränder.

Hållbarhet var ledordet för Preems engagemang på Lysekil Women’s Match, en av världens främsta seglingstävlingar inom matchracing nyligen. Med aktiviteter som uppmuntrade besökarna att tänka till vad de gör med sitt skräp var kopplingen till strandstädning naturlig. Därför väljer Preem att skänka alla intäkter från evenemangsområdet, drygt 12 000 kronor, till organisationen Ren kust.

Varje år flyter flera hundra ton skräp iland på Bohuskusten. Tills i år saknades statligt stöd för arbetet med att städa stränderna och det var ett stort problem för kommunerna. Detta ville organisationen Ren kust ändra på, både genom att göra det enklare för privatpersoner att städa stränderna och genom att arbeta för en ändring i regelsystemet så att kustkommunerna inte själva måste bära alla kostnader. En av de stora uppgifterna för Ren kust har varit att ta fram en Strandstädarkarta. Den används nu flitigt och exporteras till andra kustkommuner runt om i Sverige.

– Preems vision är att leda omvandlingen mot ett hållbart samhälle. Det målet arbetar vi med på många olika sätt – inte bara vad gäller våra drivmedel. Därför valde vi att stödja Ren kust genom att skänka intäkterna från vår foodtruck som serverade ett urval av utbudet på stationerna säger Teresia Christborn på Preem.

Preems raffinaderi i Lysekil tillhör de mest moderna och miljöeffektiva i Europa. Som största arbetsgivaren i kommunen är man en viktig del av samhället och många av företagets medarbetare bor och arbetar i kustsamhällena i närheten med båtliv och natur som stora intressen.

– Vi är väldigt glada och tacksamma att Preem på detta sätt stödjer verksamheten med att städa stränder, säger Ren kusts projektledare Ulrika Marklund.



Källa: Preem