Saab får beställning från Sydkorea på support för Arthur


2018-09-24

Bild: SAAB

Saab har fått ett en beställning från sydkoreanska Defence Acquisition Program Administration, DAPA, på support för artillerilokaliseringssystemet Arthur. Beställningen omfattar reservdelar och tjänster till Sydkoreas armé och marinkår. Ordersumman är ca MSEK 500 och kontraktsperioden är 2018-2023.

Saab levererade de första Arthursystemen till Sydkorea under 2009 och har haft supportavtal på årsbasis för systemen sedan 2012. Inom ramen för ett tekniksamarbete bidrog Saab under 2012 också till leveranser av ytterligare Arthursystem tillsammans med det sydkoreanska bolaget LIG Nex1.

– Sydkorea, som är den största operatören av vårt artillerilokaliseringssystem Arthur, är en mycket viktig kund som har höga krav. Att vi nu fått ett femårskontrakt är ännu ett kvitto på vårt goda samarbete med det sydkoreanska försvaret. Vi är stolta att fortsätta bidra till landets säkerhet genom att leverera support för Arthursystemen, säger Anders Carp, chef för Saabs affärsområde Surveillance.

Saabs supportteam i Sydkorea kommer att utföra större delen av arbetet medan reservdelarna levereras från Saab i Göteborg.

Sydkorea använder Arthursystemet dygnet runt för att kunna upptäcka hot och ge en varningssignal 90 sekunder innan fientlig eld kommer in. Arthur upptäcker hoten snabbt och kan beräkna både avfyrningspunkt och beräknad nedslagspunkt, vilket gör att man kan åtgärda hoten inom bara några sekunder. Efter en krissituation vid landsgränsen under 2015 fick Saab en utmärkelse av Sydkorea för insatserna med Arthursystemen.




Källa: SAAB