Världsnamn pratar smarta förpackningar på Scanpack


2018-08-27

Hållbarhet i fokus på förpackningsmässan Scanpack den 23-26 oktober på Svenska Mässan i Göteborg.
Bild: Svenska Mässan
Hållbarhet i fokus på förpackningsmässan Scanpack den 23-26 oktober på Svenska Mässan i Göteborg.

Dagens konsumenter är mer miljömedvetna än någonsin. Något som ökat kraven på förpackningsindustrin att ta fram smarta förpackningar med hållbara material och material som exempelvis går att äta, som är töjbara eller självförstörande.

Hållbarhet står i centrum under norra Europas största förpackningsmässa Scanpack, som äger rum på Svenska Mässan i Göteborg den 23-26 oktober.

Att satsa hållbart ger fördelar. Var fjärde svensk skulle nämligen acceptera ett prispåslag på 50 procent* eller mer för en förpackning som är enkel att återvinna. Men hur klarar företagen sin produktutveckling för att möta den nya efterfrågan på klimatsmarta förpackningar? Det står i fokus under Scanpacks hållbarhetsseminarium där en hel eftermiddag tillägnas området.

– Klimatsmarta alternativ är högaktuellt för alla som producerar och använder förpackningar. Därför ville vi i år lyfta upp detta och verkligen ge besökarna en eftermiddag där ledande branschaktörer berättar hur de arbetar med lösningar som är bättre för miljön, säger Anna Lena Friberg, affärsansvarig för Scanpack.

Bland de som finns med för att inspirera under hållbarhetsseminarierna finns Tim Sykes från Packaging Europe, som även är på plats för att dela ut facktidningens prestigefulla utmärkelse Sustainability Awards, på Scanpack.

– Sustainability Awards hyllar innovationer som inte bara är resurseffektiva, utan som också minskar mängden avfall. Människans konsumtion har en katastrofal inverkan på miljön och förpackningar anses vara en stor del av problemet. Här måste vi se till förpackningarna inte slutar som skräp i naturen, säger Tim Sykes. 

Världskända namn medverkar
Under mässan får besökarna ta del av inspiration och praktiska case av välkända profiler och experter på en superbrand-scen. Talare som bl.a. P&G, Johnson&Johnson, Carlsberg och andra välkända varumärken, berättar om hur de jobbar med förpackningar inom sina respektive områden. 

– Särskilt intressant blir det att lyssna på Ian Schofield, packaging manager vid den brittiska livsmedelskedjan Iceland Foods, som plockat bort all plast i samtliga produkter. Där är jag övertygad om att hela den svenska livsmedelsbranschen har mycket att inspireras av, säger Anna Lena Friberg.

Förpackningsexperten Jocelyne Ehert hjälper oss att tänka bredare. Hon har spenderat hela sin karriär med att hjälpa stora varumärken att utveckla hållbara förpackningar och utmanat frågan om det verkligen är rätt att ta bort alla typer av plast. Att det vidare perspektivet lyfts under Scanpack välkomnas av Tim Sykes.

– Det är ingen enkel uppgift att leverera produkter till konsumenter utan att producera avfall eller att påverka miljön negativt. Vi behöver därför använda innovation genom hela förpackningsindustrin, från materialen vi använder, till produktionen, och slutligen metoderna vi använder för att hantera överblivet avfall, avslutar han.

Läs mer på: www.scanpack.se
*Konsumentföreningen Stockholms rapport 2018




Källa: Svenska Mässan